Šok: FIFA izbacuje jednu reprezentaciju sa Mundijala, čeka se konačna odluka (Foto)


Šok: FIFA izbacuje jednu reprezentaciju sa Mundijala, čeka se konačna odluka (Foto)

Meksička televizija “Azteca Deportes” objavila je da je FIFA odlučila da će Ekvador biti izbačen sa ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Kataru.

Televizija se pozvala na advokata Fudbalskog saveza Čilea, koji je i zahtjevao istragu zbog nastupa Byrona Castilla, fudbalera Ekvadora, koji je navodno lažirao dokumenta.

Čileanci navodno imaju i dokaze da je Castillo u kvalifikacijama za Mundijal igrao za Ekvador sa lažnim pasošem, a pominjalo se i to da mu ni datum rođenja u dokumentima nije ispravan.

Eduardo Carleco, advokat, tvrdi da u ekvadorskim registrima uopšte nema otisaka prstiju od Castilla, te da je on rođen u Kolumbiji.

“Roditelji Byrona Castilla su rođeni u Tumaku u Kolumbiji. Byron je rođen u Tumaku i tamo je i kršten. Ne postoji nikakav dokaz da on ima bilo kakve veze s Ekvadorom i dokazi su vrlo jasni”, rekao je Carleco.

Foto: Franklin Jacome/Pool/AFP

“Azteca Deportes” piše da je FIFA odluku već praktično donijela i da će Ekvador biti izbačen sa Svjetskog prvenstva, odnosno da će se utakmice u kojima je nastupio Castillo biti registrovane rezultatom 3:0 za protivnike.

Ekvador je kvalifikacije završio kao četvrti, Peru kao peti, Kolumbija kao šesta i Čile kao sedmi, ali s obzirom da je Castillo igrao samo protiv Čilea, ta reprezentacija će dobiti novih šest bodova i skočit će na četvrto mjesto.

U toj situaciji Peru bi i dalje igrao dodatne kvalifikacije (13. juna protiv Australije), a Ekvador bi završio na posljednjem mjestu.

Iako se nagađalo da bi u ovom raspletu na Svjetsko prvenstvo ni kriva ni dužna mogla otići Italija, južnoamerički izvori tvrde da se to neće dogoditi.

Konačna odluka bit će objavljena u petak.

Foto naslovna: Reuters/Arnd Wiegman
Izvor: nova.rs/ba.n1info.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter