OHR: Da li ste svjesni do čega može dovesti provođenje ovog zakona? Ugrozićete zdravlje i dobrobit građana RS!

OHR: Da li ste svjesni do čega može dovesti provođenje ovog zakona? Ugrozićete zdravlje i dobrobit građana RS!

“Usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske predstavlja kršenje obaveza Republike Srpske koje proizlaze iz Ustava Bosne i Hercegovine, kako je definirano Aneksom IV Općeg okvirnog sporazuma za mir", kazali su za N1 iz OHR-a.

Vlada bh. entiteta Republika Srpska usvojila je u četvrtak dopune Zakona o republičkoj upravi, što će omogućiti da se u entitetske institucije uvrsti i sporna agencija za lijekove Republike Srpske, potez koji je od ranije izazvao oštru reakciju domaćih i međunarodnih zvaničnika.

Riječ je o prvom potezu iz cijelog seta zakona kojima član državnog predsjedništva Milorad Dodik planira izuzeti neke državne nadležnosti i prenijeti ih na entitet, jednostrano i bez saglasnoti državnog parlamenta.

Iz OHR-a su za N1 su istakli kako Republika Srpska ovakvim potezima podriva Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, unutrašnje tržište BiH, ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH koje proizlaze iz međunarodnih konvencija i obaveza koje se odnose na pridruživanje EU.

“Nadalje, provođenje ovog zakona može dovesti do nestašice ili nepostojanja mogućnosti izbora farmaceutskih i medicinskih sredstava u RS, čime bi se ugrozilo zdravlje i dobrobit građana RS. Potrebno je razjasniti ovu situaciju prije nego što se građani kojima je potrebno liječenje farmaceutskim sredstvima nađu u nezavidnoj situaciji”, zaključeno je u izjavi iz Ureda visokog predsatvnika u BiH.

Izvor: ba.n1info.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter