Ogorčena borba oko -plijena- Gdje je zapela podjela fotelja u javnim preduzećima? (Video)


Ogorčena borba oko -plijena- Gdje je zapela podjela fotelja u javnim preduzećima? (Video)

Borba za fotelje u Republici Srpskoj unutar već dobro poznate koalicije, i dalje traje. Kako saznajemo, sastanak lidera stranaka koji čine vladajuću strukturu u Republici Srpskoj održan je ponovo ove sedmice, ali konačnog dogovora o raspodjeli fotelja i dalje nema.

„Očito je da određeni koalicioni partneri imaju pojačane apetite. Isto tako, ima onih koji bi željeli da dodju do određenih pozicija. Ali onaj koji sve to, na neki način, aminuje i određuje kome će šta pripasti je predsjednik entiteta. Ali isto tako, mali koalicioni partneri nastoje postaviti maksimalističke zahtjeve“, kaže politički analitičar Tanja Topić.

Kako saznajemo, nikako da se stavi tačka na upravljanje Poštama Srpske. Iako je to javno preduzeće obećano Goranu Selaku, odnosno Socijalističkoj partiji Srpske, Ujedinjena Srpska grčevito čuva tu fotelju. Do koje mjere im je stalo da zadrže svog direktora na toj poziciji, govori i naša informacija da su spremni da se odreknu Instituta za javno zdravstvo, zbog lošeg imidža Kostadina Vasića i njegovog prethodnika Branislava Zeljkovića, protiv koga se vodi krivični postupak. Ujedinjena Srpska traži fotelju i za Nataliju Trivić, a to bi, prema nekim izvorima, mogla da bude ona u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS.

„Zašto se još ne donosi definitivna odluka oko toga? Zato što je Milorad Dodik postavio čelne ljude na pozicije koji mogu obećati narodu Semberije sve ono što im je potrebno, od vode do puteva, kompletne infrastrukture, kako bi ojačao njihov položaj u ovom najavljenom opozivu gradonačelnika Bijeljine. Sve što je dosad postavljeno su u mandatu vršioca dužnosti i svi su iz Semberije. Kada to završi onda će sjesti i podijeliti preostala preduzeća“, poručuje novinar Siniša Vukelić.

U trgovini foteljama, SNSD je preuzeo Autoputeve od DEMOSA i postavio svog Nedeljka Ćorića, a zauzvrat su Puteve Republike Srpske prepustili Čubrilovićevom DEMOS – u i imenovali Milana Dakića za vršioca dužnosti direktora. SNSD u svojim rukama drži najprofitabilnija i najviše preduzeća iz elektroenergetskog sektora. Rudnik i Termoelektranu Ugljevik prepustili su stranki Darka Banjca, dok na Rudnik i Termoelektranu Gacko, kako saznajemo, oko su bacili i Selakovi socijalisti, ali i Nešićev DNS.

„Dugo vremena vi niste mogli da vidite uopšte konkurs za nekog direktora javnog preduzeća. Svi su oni u mandatu vršioca dužnosti da bi mogli biti lako smijenjeni kada dođe do nekog drugog koalicionog dogovora“, kaže Strđan Traljić iz Transparensi Internešenela BiH. 

I dok koalicioni partneri grabe plijen u javnom sektoru, Vlada Republike Srpske i dalje nema imenovana dva ministra, iako je formirana prije dva mjeseca. Prema informacijama BN televizije, SPS je bio u opticaju za ministarstva trgovine i turizma te rada i boračko – invalidske zaštite, ali Goran Selak je više zainteresovan za javna preduzeća.

 

Foto naslovna: BN/Arhiva
Video: BN Televizija/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter