Odmah po ukidanju vanrednog stanja podnosimo krivične prijave

Odmah po ukidanju vanrednog stanja podnosimo krivične prijave

"Odmah po ukidanju vanrednog stanja podnosimo krivične prijave", izjavio je to za BUKU Draško Stanivuković, povodom najnovijih dešavanja u vezi nabavke pokretne bolnice u RS.

"Kao stranka i gradski odbor PDP Banjaluka pripremili smo 6 krivičnih prijava, ovo će biti sedma. Dakle sve što se dosad dešavalo smo prikupljali i podnijećemo prijave odmah po ukidanju vanrednog stanja. Čim se unormale okolnosti a to je po najavama Vlade o 20. maja mi ćemo da podnesemo te prijave. Dakle vidjeli smo svašta. Od toga da se zaraženi pacijenti stavljaju među zdrave i da niko nije odgovarao. Da su pojedini odbornici djelili paketiće ali kako su naveli isključivo simpatizerima SNSD-a. Svi su krivično djelo zloupotreba položaja. Imali smo bolnicu koja je obećana u martu, a onda u aprilu, evo došao je maj. Šta smo dobili?Jedan šator, jedan plastenik, koji u slobodno vrijeme služi da ovce pasu travu. A i koke dolaze sa svih njiva. To su ozbiljna krivična djela."

Navodi kako će pokušati stvar institucijama, kada već vlast ne upire u prst u odgovorne, jer je sama odgovorna, onda će to oni morati. 

"Pored svih stvari koje se trebaju uložiti u zdravstvo mi se bavimo kupovinom pokretne bolnice, koja se ispostavlja neće ni trebati nikome. Ono je neko prodao šator koji je držao decenijama. A pri tome ne znamo ni stvarnu cijenu. Znamo da se tri puta mijenjala. Ovo je potpuno nelogična javna nabavka. U periodu kada je budžet u kolapsu. Vi dajete novac za nešto što će možda trebati za tri četiri godine. Razgovarao sam i sam mještanima. Tamo nema ni struje ni vode priključene. To je 20 000 penzija koje su se mogle isplatiti za tu pokretnu bolnicu. Ovu bolnicu ćemo vidjeti kao predizborni šator SNSD kampanje."

Za BUKU je naglasio i kako su obilježili na svoj način stubove da bi se uvjerili gdje će se kasnije ta konstrukcija pojaviti.

Jutros je premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio kako je razgovarao sa isporučiocima opreme, a oni sa predstavnicima Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

"Oni rješavaju pitanja u vezi sa carinjenjem opreme. Čim to bude završeno, oprema će biti montirana."

Višković je naveo da su znali da RS ne može sagraditi novu bolnicu, kao što su radile Kina ili Srbija, pa su donosili odluke o kupovini pokretne bolnice i opremanju objekata Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske na staroj lokaciji Hirurgije.

"UKC nije radio ništa bez saglasnosti Vlade. To je rađeno po nalogu Vlade i resornog ministarstva jer nismo smjeli dozvoliti da dođemo u poziciju da pacijent bude vraćen sa ulaznih vrata jer nemamo krevet”

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS na pitanje u čijem je vlasništvu pokretna bolnica, izjavio je da nema jedinstven odgovor. 

"Nemam tu informacija u ovom momentu . Ono što jeste da će svakako biti u vlasništvu RS ,a Vlada će prenijeti u vlasništvo vjerovatno Civilne zaštite to je nešto oko čega smo svakako razgovarali. Namjera je da pokretna bolnica bude iskorištena za bilo koju vrstu elemenatrne nepogode."

Global Balkan je kupio pokretnu bolnicu od komapnije Kleeh Systems koja se bavi izradom mobilnih kampova, bolnica, rekao je  za N1 vlasnik Global Balkana i Tehničkog remonta Bratunac Slaven Ristić.

"Na osnovu ponude koju smo dali za kontejnere i mobilnu bolnicu (što je bilo dostupno u tom momentu) Institut je se odlučio za Mobilnu bolnicu po cijeni od 3.6 miliona KM plus PDV. Novac je uplaćan Balkan Globalu, a Balkan Global je prosljedio uplatu Keeh Systemsu iz Njemačke."

Na pitanje Kakve veze ima izvjesni gospodin Vučetić kojeg neki pojedinci povezuju sa ovom nabavkom odgovorio je kako ga ne poznaje i da je čuo za njega tek kada su ljudi počeli povezivati ga sa ovom nabavkom.

"Preko medija i Googlea saznao za njega. Napominjem da je sve u vezi sa našim aktivnostima kompanije Elvako Metpro, Global Balkana kao i TRB kranje transparentno i da se svako moze vrlo lako uvjeriti u put transkcija i način rada. Sve ovo smo mi uradili i radimo da bismo u ovakvim momentima bili društveno odgovorni i korisni u šta se svakako svi možete uvjeriti u bilo kojem momentu."

Izvor: 6yka.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks