Odgovornost u javnim preduzećima u Srpskoj ne postoji (Video)

Odgovornost u javnim preduzećima u Srpskoj ne postoji (Video)

Centri civilnih inicijativa organizovali su danas razgovore sa predstavnicima političkih partija, kako bi se konačno krenulo u borbu protiv zapošljavanja stranačkih kadrova u javnim preduzećima u Republici Srpskoj.

Sve političke partije iskazale su opredjeljenje da se takva praksa mijenja, međutim, ponašanje vlasti u prethodnim godinama ne uvjerava  da će to u praksi uskoro biti realizovano.

Javna preduzeća ne rade transparentno, odgovornost za pravljenje gubitaka ne postoji, a nadređene institucije ta preduzeća ne kontrolišu, pokazuje istraživanje Centara civilnih inicijativa.

Umjesto stručnih kadrova, upozoravaju iz ove nevladine organizacije,  uprave javnih preduzeća popunjavaju se iz stranačkih redova na osnovu političke pripadnosti.

Iz Centara civilnih inicijativa traže transparentnost, kontrolu i odgovornost i depolitizaciju javnih preduzeća. Zato je formirana radna grupa sa poslanicima parlamentarnih stranaka kako bi se konačno počelo sa promjenom ove prakse.  

Predstavnici stranaka skupštinske većine, takođe, deklarativno podržavaju depolitizaciju javnih preduzeća. Zašto onda sistemski ne utiču na to, kad kao narodni poslanici imaju mogućnost da zaustave svako političko imenovanje, pitanje je na koje ne daju konkretan odgovor.

48 javnih preduzeća u Republici Srpskoj imaju više od 20 hiljada zaposlenih, podaci su Centara civilnih inicijativa, a ona kako navode, imaju godišnje prihode od oko 1,6 milijardi maraka, ali i 3,2 milijarde maraka dugova po različitim osnovama. Sve to pokazuje kako javnim preduzećima godinama upravljaju kadrovi koji se umjesto po stručnosti, postavljaju na osnovu stranačke pripadnosti.

VIDEO:

 

Izvor: tvbn

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter