Odbačena nagodba Nedeljka Dukića i tužilaštva zbog prebijanja novinara RTVBN Vlada Kovačevića (Video)

Odbačena nagodba Nedeljka Dukića i tužilaštva zbog prebijanja novinara RTVBN Vlada Kovačevića (Video)

Nedeljko Dukić, drugooptuženi u slučaju pokušaja ubistva novinara BN televizije, Vladimira Kovačevića, postigao je dogovor sa Okružnim tužilaštvom u Banjaluci oko priznanja krivice u ovom predmetu.

Međutim, banjalučki Okružni sud, danas je na suđenju koje je bilo zatvoreno za javnost, odbacio sklopljeni dogovor Dukića i Tužilaštva.

Iako je prethodno negiran bilo kakav dogovor između banjalučkog Okružnog tužilaštva i Nedeljka Dukića, optuženog za pokušaj ubistva novinara BN televizije i portala Gerila, Vladimira Kovačevića, nagodba dvije strane ipak je postignuta.

Međutim, nagodbu Dukić-tužilaštvo Okružni sud u Banjaluci je odbacio. U odgovoru iz Okružnog suda, nisu navedeni detalji dogovora. Nezvanično, Dukić je uz priznanje krivice o počinjenom krivičnom djelu, tražio da mu zatvorska kazna bude u trajanju od 3 godine.

„Optuženi N.D. i njegov branilac su sklopili Sporazum sa Okružnim javnim tužilaštvom u Banjaluci, čiji sadržaj nije javan, a koji Sporazum je Sud, nakog njegovog razmatranja, odbacio i nastavio sa suđenjem.“, navode iz banjalučkog Okružnog suda.

Vladimir Kovačević nije želio da komentariše odluku Okružnog suda. Kaže da je bio saglasan da Dukić prizna krivicu. 

„Ono što mogu zaista potvrditi jeste, da su me kontaktirali prije desetak, petnaest dana iz Okružnog tužilaštva gdje su me pitali za moj stav povodom potencijalnog sporazuma sa osumnjičenim Dukićem, i gdje sam ja rekao da ukoliko priznaje djelo i priznaje krivicu, nemam ništa protiv na sporazum o krivici na tri godine. Šta su oni dalje objavili i uradili, ja zaista ne znam. U principu meni je manje-više svejedno da li će osumnjičeni dobiti 5,10 ili ne znam ni ja koliko godina. Ono što je meni bitno, a na čemu još uvijek bar za sada niko ne radi, jeste da se otkriju nalogodavci tog zločina“, kaže Kovačević.

Imena nalogodavaca očekuju i u novinarskoj zajednici. Smatraju da je bilo potpuno nerealno da osumnjičeni koji je bio bjegunac, dobije blažu kaznu nego što je dobio prvooptuženi u ovom predmetu, a to je Marko Čolić, koji je za pokušaj ubistva Kovačevića već osuđen na 5 godina zatvora.

„Bilo bi dobro da su tužilaštvo i osuđenik postigli sporazum i da on dobije mnogo manju kaznu nego prvopresuđeni, pod uslovom da je on pristao otkriti ime nalogodavca ovog zločina i da je bio spreman svjedočiti protiv njih u nekom od narednih sudskih postupaka. S obzirom da ovdje niko ne spominje, ni istražni organi ni tužilaštvo, da li su ga pitali ko mu je naredio i ko mu je platio da ovo uradi i da se to nigdje ne spominje, nelogično je bilo da on uopšte dobije neke povlastice u ovom sudskom postupku“, ističe predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić.

Dukić je nakon premlaćivanja novinara proveo u bjekstvu skoro godinu dana i za njim je bila raspisana međunarodna potjernica, a pritvor mu je određen još u jesen 2018. godine. 

Predao se u novembru prošle godine. Vladimir Kovačević pretučen je 26. avgusta 2018. godine ispred stana u kojem živi u banjalučkom naselju Obilićevo, nakon što se vraćao sa posla. Napadači su tada Kovačeviću metalnim teleskopskim palicama nanijeli teške tjelesne povrede. 

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks