Od -Soma- nema spasa! Još jedan dokaz da Turci bombarduju Jermene u Karabahu! (Video)


Od -Soma- nema spasa! Još jedan dokaz da Turci bombarduju Jermene u Karabahu! (Video)

Još jedno od oružja koje Azerbejdžan koristi protiv Jermenije u ratu za Nagorno-Karabah. SOM (turski: Satha Atilan Orta Menzilli Muhimmat) je autonomna, slabo uočljiva, visoko precizna krstareća raketa najnovije generacije koju je razvio "Tubitak Sage", Institut za istraživanje i razvoj odbrane Turske.

Krstareća raketa SOM pripada porodici preciznog udarnog oružja protiv kopnenih ili morskih ciljeva. Koristi GPS kao svoj primarni način vođenja upotpunjen naprednim navigacionim sistemom i radarskim sistemom terenskog referenciranja, omogućavajući raketi da preleti teren tokom leta kako bi izbegla lokalne odbrambene sisteme.

Prema programeru, ona ima naprednu geometriju i aerodinamiku u odnosu na slične raketne sisteme, kao i lagane kompozitne komponente koje minimalizuju radarski presek rakete. Infracrveni snimač terminalne faze otkriva pojedinačnu metu poklapanjem njenog potpisa sa unapred učitanom bazom podataka sličnih ciljeva omogućavajući precizan udar.

VIDEO:

 

Iako je prvobitno najavljeno da je domet rakete 100 nautičkih milja, u lokalnoj štampi su se pojavile rasprave oko stvarnog dometa rakete nakon što je premijer Redžep Tajip Erdogan neočekivano postavio ciljeve za razvoj rakete dometa 2.500 km (1.300 nautičkih milja) na plenarnoj sednici Saveta za visoku nauku i tehnologiju 28. decembra 2011. godine.

Dana 26. oktobra 2018. godine, turska Uprava odbrambene industrije objavila je da je raketa ušla u fazu serijske proizvodnje sa "Roketsanom". Azerbejdžan navodno ima samo rakete SOM za kopneno dejstvo, ali postoje i varijante za lansiranje sa morskih površina i iz vazduha.

VIDEO:

 

Raketa SOM prvi put je demonstrirana na paradi i proslavi stogodišnjice postojanja azerbejdžanske vojske, što jasno pokazuje da je Azerbejdžan dobio modifikovanu verziju SOM-B1 što ga čini prvim stranim korisnikom SOM projektila, izvestio je "AzeriDefence".

Raketa SOM-B1 koristi se za kopnene i morske ciljeve i omogućava borbenim avionima AAF da s velikom preciznošću uništavaju ciljeve koji se nalaze iza linije fronta, a da ih ne pogodi PVO.

VIDEO:

 

Za sada nije jasno sa čim bi Azerbejdžan koristio raketu baziranu na vazduhu i da li je kupio konkretno tu vrstu raketa. Raketa SOM integrisana je za upotrebu na turskom F-16 "Fighting Falcon" (CCIP i Block 50) i turskom avionu F-4E 2020.

Azerbejdžan ne koristi nijedan od navedenih aviona.

Foto naslovna: Youtube/Printscreen/Defence Turk
Video: Defence Turk/Den ProHD/youtube.com
Izvor: srbijadanas.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks