Od Severine do Karleuše


Od Severine do Karleuše

Se.s je sirotinjska zabava, tako glasi jedna stara i do bola otrcana definicija najljepše sporedne stvari na svijetu. Ako stvari pogledamo iz perspektive poodmaklog 21. vijeka, ništa netačnije taj suspektni narodni um nije smislio već stoljećima. Seks je sve samo ne zabava za siromašne. Veći dio čovječanstva ubrzano se pretvara u sirotinju, a sirotinja je danas u takvom behutu, tako je teška borba za opstanak da su putene radosti odavno postale privilegija bogatih, slavnih i moćnih. Samo onaj ko 24 sata ne gine za koricu kruha i ratu kredita, ima snage i volje za kresanje.

Pa ako je već tako, ako je seks zaista bogataška zabava i privilegija, pogledajmo kako stvari stoje u njihovom ekskluzivnom svijetu. Prošle nedjelje prosurfali smo kroz  avanture predsjednika i premijera, ovaj put bavimo se drugim safom slavnih i bogatih: estradom, sportom i pokojim im pridruženim zanatom.

Iz nekih misterioznih razloga, čitateljska i gledateljska publika, kategorija stanovništva koju skraćeno zovemo javnost i koja je u svim zemljama svijeta pretežno rigidna, masovno konzervativna, naglašeno stroga i moralna – obožava kad njeni junaci, idoli i lideri prave seksualne prekršaje. Ni dan-danas, kada ratovi bukte nesmanjenom žestinom, a globalne klimatske katastrofe smjenjuju se na dnevnoj osnovi, ne postoji žurnalistički materijal intrigantniji od preljuba slavnih.

Pri tome su se akteri preljubničkih afera krajnje neujednačeno izvlačili iz neželjenih problema. Još čekamo relevantan odgovor na prvorazrednu dilemu: zašto seksualni skandali jednima štete, a drugima enormno koriste?

U jugoslovenskim okvirima imali smo dva strukturalno i suštinski različita, ali po naknadnim rezultatima relativno slična događaja. Prvi je, naravno, slučaj Severininog pornića. Bio je to skandal koji je munjevito osvojio medije. Javnost je brujala, moralisti vrištali, suparnici se naslađivali. Manji dio glasila odbio je iz profesionalnih razloga da učestvuje u toj histeriji, ostali su priču razvlačili do besmisla. Akteri ovog privatnog snimka, koji nikada nije smio postati javna činjenica, doslovno su demolirani. Prošli su pakao kojeg nisu bile pošteđene ni njihove porodice. Ali, kada se sve stišalo, desilo se neočekivano: Severina je od potvrđene i stabilne hrvatske zvijezde, nakon onoga izrasla u neprikosnovenu postjugoslovensku ikonu. Honorari su joj neuporedivo veći poslije nego prije broda.

Sličan je bio i razvojni put dva ukradena i objelodanjena snimka Suzane Mančić. Ovdje imamo još benigniji povod. Suzana je na snimcima sa suprugom, ali nemilosrdni mediji, uvijek žedni krvi i seksualnih izlučevina, ponovo nisu imali ni milosti ni sluha za tuđu privatnost. Suzana i njene kćerke jedva su preživjele skandal, bilo je tu mijenjanja škola, gradova, država… Ali kasnije, kad se sve sleglo, imamo sljedeću situaciju: Suzana Mančić samo je kao loto-djevojka dosegla vrhunce koje joj je tri decenije kasnije donijela najobičnija bračna igra s rođenim mužem i kupljenom kamerom. Iz ova dva slučaja mogli bismo ponuditi naučno neutemeljen, ali inspirativan zaključak: ko preživi prva dva mjeseca skandala, poslije može da radi šta hoće, uključujući i kapitaliziranje sopstvenog belaja.

Na globalnom planu, postoji jedan preljubnik kojeg je serija vanbračnih avantura doslovno uništila, i u profesionalnom i u finansijskom smislu. Najbolji golfer i jedan od najplaćenijih sportista svijeta, Tiger Woods, ne da nije kapitalizirao preljube nego je izgubio i ono što je imao: morao se javno izviniti supruzi, zatim kolegama, onda obožavateljima i – pa zbog njih je sve to i rađeno – poslovnim partnerima. Ali džaba fini maniri, teorija oprosta i javna izvinjenja, izgubio je desetine sponzorskih ugovora zbog saznanja da ima mnogo toga zajedničkog s Balaševićevim strašnim pijetlom.

Ostali su se izvlačili po principu „neću više, majke mi“. Ethan Hawke je suprugu Umu Thurman prevario s dadiljom njihove djece. Danas to više niko ne spominje. Košarkaš Kobe Bryant bio je optužen za silovanje. Recepcionerka s kojom je bio prijavila ga je policiji. Supruga ga je podržala, a on nije kažnjen. David Beckham imao je aferu s asistenticom Rebeccom Loos. Victoria je strateški mudro ignorirala slučaj. Hugh Grant djevojku Elizabeth Hurley prevario je s prostitutkom, zbog čega je završio u policijskoj postaji. Nakon izlaska, izvinio se djevojci, prijateljima i obožavateljima. Danas bi zbog tog nepotpunog izvinjenja trebao da se izvini i ženi s kojom je uhvaćen. To je minimum koji bi mogao da uradi za nju.

Ove godine, estradom je prohujala još jedna afera: Jelena Karleuša i Ognjen Vranješ ljubakali su se tajno, ali posvađali javno. Nakon sedmica medijskog mrcvarenja, slučaj je završio na sudu, gdje mu prijeti tiho gašenje, jer niko od aktera procesa ne dolazi na rasprave. Vranješ je u međuvremenu nestao iz reprezentacije, a Karleuša je nastavila da u nekakvoj talent-emisiji brutalno satire netalentirane pjevače i pjevačice.

Seks je zamišljen kao radost, veselje, smisao i cilj života. Zbog moralnog licemjerja pretvorili smo ga u sramotu i materijal za medijski pogrom. Lažni moral kosi svoje žrtve efikasnije od ebole. Ovako to otprilike izgleda: pošto mnogi vode paralelne živote u kojima tajno prakticiraju sve ono što javno osuđuju, red je da neko i zaplati tu tešku zdvojnost, tu dvoličnost koja od ljudi pravi budale. A kada već mora da se plati, najljepše je ipak kada stradaju političari, ti beskrupulozni moćnici koji vladaju državama. Pošto smo u prošlom broju vidjeli da njima nikada nije falila dlaka s međunožja zbog onoga što rade tim međunožjem, kola se samo povremeno i samo u rijetkim slučajevima slome na estradnim i sportskim zvijezdama. Kada neka tajna veza postane javna, svi se zgroze, sami sebi svečano obećaju da će sve nelegalne snimke izbrisati i – ništa. Sve se stiša i svi nastave po starom. I tako do sljedeće afere. Nemoj pa se ne boj, kaže stara srpsko-hrvatsko-bošnjačka poslovica. A ako već ne želiš da učiš na tuđim greškama, ništa ne brini. Ni tvoje greške ne moraju biti fatalne. Samo se uhinji i pusti da frka mine. Malo oblajavanja, malo medijskog čerečenja, a kad sve prođe, možda na kraju čak i profitiraš. Severina i danas u intervjuima ima potrebu da objašnjava skandal s videosnimkom.

Kad se podvuče crta, jedini dobitnici tih afera su – mediji.

Izvor: analiziraj.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks