Od danas u Srbiji a od 15.11.2020. u BiH obavezna zimska oprema (Foto)


Od danas u Srbiji a od 15.11.2020. u BiH obavezna zimska oprema (Foto)

Od danas je obavezno posjedovanje zimske opreme na svim motornim vozilima u Srbiji, dok je u Republici Srpskoj, odnosno BiH, zimska oprema obavezna od 15. novembra, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske. Zakon u Srbiji predviđa da vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi snijeg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima ne smije biti manja od četiri milimetra, a tokom vožnje van naselja u Srbiji potrebno je u vozilu imati lance za snijeg.

Od 15. novembra je i u BiH obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima, koja se mora koristiti u uslovima kada je snijeg na putu ili kada pada kiša koja se ledi na kolovozu.

Pod zimskom opremom za putnička motorna i ostala motorna vozila, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3,5 tona i nemaju više od osam sjedišta, smatraju se zimske gume na sva četiri točka koje su na boku obilježene oznakama "em-es", "em plus es" ili "em end es" i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine sa tri vrha i čija dubina gazećeg sloja po dubini treba da iznosi najmanje četiri milimetra.

Mogu se koristiti i gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimalno četiri milimetra, dok u priboru moraju biti odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova.

Motorna vozila čija najveća dopuštena masa prelazi 3,5 tona i autobusi moraju imati zimske gume na pogonskim točkovima ili gume sa ljetnim profilom sa dubinom gazećeg sloja najmanje četiri milimetra i u priboru lance, lopatu i vreće pijeska od 25 do 50 kilograma.

U Hrvatskoj je od 15. novembra obavezno posjedovanje zimske opreme na svim motornim vozilima, bez obzira na uslove i stanje na kolovozu.

To podrazumijeva sve četiri zimske gume sa minimalnim gazećim slojem četiri milimetra, a ako se na vozilu nalaze ljetne gume, onda se u priboru moraju nalaziti lanci za snijeg.

Sva vozila koja od 15. novembra saobraćaju u Hrvatskoj obavezno tokom dana moraju imati upaljena kratka svjetla.

Od 15. novembra obavezno je posjedovanje zimske opreme i na vozilima u Crnoj Gori u vidu zimskih guma sa oznakama "em plus es".

U Austriji od sutra sva vozila moraju imati sve četiri zimske gume sa minimalnim gazećim slojem od četiri milimetra, s tim što na vozilu mogu biti i ljetni pneumatici, ali se u automobilu moraju nalaziti lanci za snijeg za pogonske točkove.

Izvor: srna.rs/rtrs.tv

Foto: rtrs.tv

VOZAČI, OD DANAS VAŽI OVO PRAVILO! Kazne za nepoštovanje idu i do 800.000 dinara, ali evo od čega zavisi da li će vas kazniti

Upotreba zimskih guma obavezna je od danas do 1. aprila na sva četiri točka, ako na putu ima snega, leda ili poledice. Dubina šare na gazećem sloju na pneumaticima mora biti minimum četiri milimetra. Takođe, od danas je izvan naseljenih mesta obavezno u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije točkova. Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove, i to na onim saobraćajnicama gde je označena njihova obavezna upotreba. U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata.

Kazne za neispravne gume su od 6.000 do 20.000 dinara, a za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Lentnje gume nikako na ipod 7 stepeni Celzijsovih

Stručnjaci upozoravaju da letnje gume na temperaturi ispod sedam stepeni gube svoju najvažniju karakteristiku, dobro prijanjanje na asfalt. Takođe, njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od propisanog traga koji ostavljaju zimski pneumatici. Veća dubina kanala na šarama guma za zimu glavni je razlog zašto čak i najjeftiniji zimski pneumatici imaju četiri puta bolje prijanjanje nego letnji. Šare zimskih guma su tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu "akvaplaninga" (kada vozilo svojom težinom ne može da istisne vodu na putu ispod gume). Pneumatike starije od pet godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje. Zimski pneumatici su bolji za upotrebu čak i kada su kolovozi suvi, a posebno ako su temperature niže od sedam stepeni.

Konstrukcija metalnog kostura zimske gume takođe je tvrđa i otpornija na mehaničke udare.

Kazne zbog guma od 10.000 do 800.000 dinara

Kada je reč o kaznama zbog vožnje na letnjim gumama po ledu, susnežici ili snegu, one mogu biti paprene ma koliki minus bio. Novčana sankcija za ovaj prekršaj kreće se od 10.000 do 800.000 dinara, a u određenom slučaju moguća je čak i zatvorska kazna od 12 godina! "Blic" je nedavno pripremio detaljan vodič kada je u pitanju zamena guma. U njemu možete saznati sve o cenama guma i njihove postavke, razlike između zimskih i univerzalnih guma, ali i detaljno o tome koje sve kazne mogu da vas snađu ukoliko ne poštujete ovo pravilo.

Foto naslovna: automobili.klik.hr
Izvor: blic.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks