Od danas i sutra Finska i Litvanija bez nafte, gasa i struje iz Rusije - šta slijedi poslije toga? (Foto)

Od danas i sutra Finska i Litvanija bez nafte, gasa i struje iz Rusije - šta slijedi poslije toga? (Foto)

"Gasprom": Potpuna obustava isporuke gasa Finskoj. Isporuke ruskog gasa Finskoj obustvaljene su jutros u 07.00 sati po lokalnom vremenu, prenosi RIA Novosti.

Gasprom eksport je juče obavijestio finsku energetsku kompaniju Gasum da će isporuke prirodnog gasa Finskoj prestati 21. maja ujutru zato što Finska nije pristala da plaća gas u rubljama, saopštilo je finsko Ministarstvo za rad i privredu.

Prema dugoročnom ugovoru, valuta plaćanja je evro. Gasum je odlučio da pokrene arbitražni postupak, jer smatra da ruska strana zahtjevom za plaćanje gasa u rubljama krši ugovor, navelo je finsko ministarstvo.

Izvor: tanjug.rs

Litvanija od sutra bez gasa, nafte i struje iz Rusije

Ministarstvo energetike Litvanije saopštilo je da ta država od sutra neće uvoziti struju iz Rusije, tako da u toj državi više neće biti ruskog gasa, nafte, ni struje.

Ministar energetike Dajnjus Krejvis izjavio je da je to važna prekretnica ne samo na putu Litvanije ka energetskoj nezavisnosti, već i izraz solidarnosti sa Ukrajinom, prenosi litvanski portal Delfi.

"Ne možemo dozvoliti da se našim novcem finansira ruska vojna mašina", rekao je Krejvis.

Potrebe Litvanije za gasom podmiruje LNG terminal u Klajpedi, gde gas stiže iz Sjedinjenih Država, a kada je reč o struji, Litvanija će se oslanjati na proizvodnju i uvoz iz zemalja EU preko Švedske, Letonije i Poljske.

Litvanija je početkom aprila prestala da uvozi gas iz Rusije.

Izvor: tanjug.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter