Očekivano Ustavni sud Republike Srpske odbacio zahtjev Bošnjaka u vezi sa zakonom o kleveti (Video)


Očekivano Ustavni sud Republike Srpske odbacio zahtjev Bošnjaka u vezi sa zakonom o kleveti (Video)

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u odredbama zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, jer nema potrebne pravne argumentacije.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u julu zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je propisano krivično djelo protiv časti i ugleda, kleveta.

Nakon današnje odluke Ustavnog suda Republike Srpske ovaj zakon kojim se kriminalizuje kleveta stupiće na snagu, pošto ukaz o proglašenju zakona potpiše predsjednik Republike Srpske, a zatim bude objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske.

Predstavnici medijske zajednice najavljuju podnošenje apelacije Ustavnom sudu Srpske.

"Ova odluka Ustavnog suda je bila očekivana, iako ovim zakonom nije ugrožen bošnjački nacionalni interes. Ovim zakonom je ugrožen vitalni interes i srpskog i hrvatskog i bošnjačkog naroda i svih naroda", kazao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Kada zakon bude objavljen u Službenom glasniku medijska zajednica će, kako je najavio, pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS.

 

Video: BNTV
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter