Obruč oko -Vođe- i Srpske sve se više steže: Cijena ljubavi - Njemu politički poeni i pare a narodu siromaštvo


Obruč oko -Vođe- i Srpske sve se više steže: Cijena ljubavi - Njemu politički poeni i pare a narodu siromaštvo

Nakon što je kompletno najuže političko rukovodstvo Republike Srpske stavljeno na američku crnu listu, hladan tuš zvaničnicimma u Banjaluci stiže i iz Njemačke. Ovaj entitet ostaje bez 105 miliona evra za četiri važna projekta - sve zbog secesionističke poltike rukovodstva koje o svemu šuti.

Četiri projekta ili – 210 miliona maraka – toliko je Republiku Srpsku koštala prošlogodišnja priča o vraćanju nadležnosti. Bar je toliki ceh ispostavila Njemačka koja je obustavila finansiranje četiri vrijedna projekta – dvije faze rehabilitacije hidroelektrane u Trebinju, vjetroparka Hrgud i zbrinjavanja otpadnih voda u Gradiškoj.

“Nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila Njemačka vlada. Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte”, saopšteno je.

Što, čini se, pretjerano ne brine političko rukovodstvo. Inače glasan i na mrežama aktivan Dodik o sankcijama ćuti, a ni Vlada koja je danas zasjedala, zvanično, o sankcijama Njemačke nije raspravljala niti odgovara na upit o istima. Ministar Savo Minić jedini je iz vlasti odluku Berlina komentarisao i to još juče pokazujući da i nije u potpunosti u toku.

“Mi ne možemo uticati kada će oni nama dati konkretnu informaciju nastavlja li se projekat ili ne, ali sigurno da ćemo tražiti alternativno rješenje”, rekao je tom prilikom.

Bilo kakvo alternativno rješenje, bar za sada, nije na vidiku, a i teško će ga biti – s obzirom na sužen manevarski prostor u kojem su sva zaduženja, koja su u posljednje vrijeme brojna – idu na otplatu dugova.

Politički, ali i finansijski obruč sve više se steže oko Republike Srpske i njenog rukovodstva, a milioni bez kojih Republika Srpska ostaje samo se gomilaju. Njemačka je obustavila finansiranje četiri projekta vrijedna 105 miliona evra. Početkom jula Republika Srpska niti cent nije dobila od Brisela, dok je Federacija Bosne i Hercegovine dobila oko 300 miliona evra za svoje projekte. Prošle godine je saopšteno da Brisel obustavlja finansiranje dva velika projekta na Koridoru Vc vrijedna 600 miliona evra.

Opširnije u video priči Mladena Vujinovića na N1.

Piše: Mladen Vujinović
Foto naslovna: F.Z./N1
Izvor: n1info.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter