Obren protivzakonito na čelo KPZ Doboj postavlja poslanika SNSD, nema ni jedan uslov, ali kome je to bitno

Obren protivzakonito na čelo KPZ Doboj postavlja poslanika SNSD, nema ni jedan uslov, ali kome je to bitno

Jošića nezakonito žele postaviti na čelo KPZ Doboj. Iako se politika ne bi trebala miješati bar u one ozbiljne i opasne stvari po društvo, kakve su kazneno -popravni Zavodi za izvršenje krivičnih sankcija, nažalost ove ustanove i zatvori su postali predmeti trgovine, političkih kalkulisanja i zloupotreba, što svakako za posljedicu ima sve lošije stanje bezbjednosti i sve češće zloupotrebe.

Tako Vlada i ministar pravde Republike Srpske namjeravaju nezakonito imenovati poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijela Jošića na čelo Kazneno-popravnog zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Doboju, a odluka bi trebalo da se donese početkom februara.

Sa jedne strane Jošić se nalazi u klasičnom sukobu interesa, a sa druge strane njegovo imenovanje za vršioca dužnosti direktora KPZ-a Doboj,  je u suprotnosti sa zakonom. Naime Jošić ne ispunjava uslove jer nema adekvatnu diplomu privatne obrazovne ustanove, a ključno je što nema dovoljno godina radnog iskustva na rukovodećim radnim mjestima.

Zakon o izvršenju krivičnih sankcija, član 19, jasno kaže da za direktora može imenovati neko ko ima najmanje 3 godine radnog iskustva na rukovodećim radnim mjestima na poslovima izvršenja krivičnih i prekršajnih sankcija u tom stepenu obrazovanja te položen stručni ispit iz oblasti pravosuđa, prekršajnih i krivičnih sankcija.

Jošić ne ispunjava ove uslove jer nema 3 godine radnog staža i iskustva na rukovodećim mjestima, a kao poslanik 2020. je formalno zaposlen u Službi za javne nabavke KPZ Doboj, ali skoro nikada ne dolazi na posao, i ministar (ne)pravde Anton Kasipović mora biti svjestan da će snositi političke posledice ali i krivično odgovarati zbog zloupotrijebi položaj i ako pod pritiskom imenuje Danijela Jošića za vršioca dužnosti direktora KPZ Doboj.

Danijel Jošić dio je „Obrenove grupe“ u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Kluba SNSD-a. U Skupštinu je ušao kao poslanik SDS-a a potom je sa Nebojšom Marićem prešao u SNSD nakon izdaje i prelaska Obrena Petrovića, a ova grupa Doboj je pretvorila u geto u kome sve kontroliše nekolicina političara i moćnika, a narod živi u strahu u posebnoj vrsti unutrašnje okupacije.

I u dobojskom SNSD-u vlada sukob frakcija a Obren Petrović, kao vladar Doboja, odlučio je da smijeni Branka Miletića i postavi odanog Jošića, a poznato je da se Obren ne drži zakona i da ga ne interesuje što je imenovanje Jošića nezakonito. Nadam se da će ministar (ne)pravde Anton Kasipović dobro razmisliti prije nego što potpiše ono što od njega trže, jer nakon smjena Slaviše Jankovića i dešavanja u KPZ Trebinje izgubio je ugled i autoritet, ali mora biti svjestan da će jednog dana biti pozvan na odgovornost i možda postati stanovnik ustanova čije direktore sada postavlja.

Piše: Nebojša Vukanović
Foto naslovna: Klix.ba
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter