Obračun unutar MUP RS: Direktor Kostrešević -nokautirao- ministra Lukača -Slučaj Lubura- (Foto)


Obračun unutar MUP RS: Direktor Kostrešević -nokautirao- ministra Lukača -Slučaj Lubura- (Foto)

Hapšenjem Nedeljka Lubure razotkrivena je duboka involviranost u međunarodni organizovani kriminal vrha MUP RS i najbližih saradnika ministra Lukača. Od direktora policije Siniše Kostreševića sad utemeljeno možemo očekivati i hapšenje samog ministra. 

Ovdašnji mediji i građani očigledno nemaju svijest o težini skandala produkovanog lišenjem slobode i sasvim izvjesnim pritvaranjem Nedeljka Lubure, zamjenika načelnika Službe za zaštitu intergriteta i zakonitosti u radu MUP RS. U  pitanju je služba direktno podređena ministru, dok bivši zet Lubura spada u kategoriju njegovih 5-6 najbližih saradnika. 

Na podnaslovnoj fotografiji predstavljam dio šematskog prikaza organizacione strukture MUP-a preuzet sa zvaničmog sajta, dok ispod teksta imate kompletan prikaz i po strelicama koje vode od pozicija ministra i direktora policije vidite kako funkcionišu hijerarhija i subordinacija. Znači, u crvenom pravougaoniku Kabinet ministra, Služba ministra i Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu potpadaju pod ingerencije ministra, dok direktor policije nad istima nema nadležnosti. 

Dosta sam pisao o aferi bivšeg ministra Dragana Mektića i njegovog savjetnika Bojana Cvijetića, čija je kriminalna grupa pohapšena sa 303 kg skanka. I taj čin apostrofirao kao potvrdu mojoj višegodišnjih tumačenja da međunarodne policijske organizacije i policije drugih država odbijaju saradnju sa Bosnom i Hercegovinom zbog saznanja o upletenosti ministara Lukača i Mektića u međunarodno krijumčarenje opojnih droga.

Elem, ako Mektića "ukopava" savjetnik, šta onda reći o Lukaču kom je uhapšen direktni podređeni i to sa statusom visokorangiranog rukovodioca i ovlaštenjima policijskog službenika?! Koji službenim vozilom iz Slovenije dovozi krupne narkodilere poput Ivana Mijatovića i organizuje njihovo skrivanje u Banjaluci?! Nakon slične "zaštite" pružane ubijenom Nebojši Čubriloviću. Imam potvrdu informacija objavljenih u medijima, ali i najavu da je u pitanju tek djelić organizovanog kriminala koji se trenutno istražuje.

To da su ministar Lukač i njegov bivši zet Lubura u zvadi među prvima sam objavio, pa do pikanterija o batinama, a šta vidite sa donjih fotografija ili iz teksta MINISTAR LUKAČ PRETUKAO ZETA LUBURU: Otkrivam pozadinu hapšenja korumpirane inspektorke Jelene Florjan. No, i nadalje ostaje činjenica da je ministar svog bivšeg zeta i dugogodišnjeg kriminalnog saradnika ostavio pod svojom komandom i direktnom kontrolom.

Narednih dana intenzivno ćemo se baviti kriminalom Nedeljka Lubure, a sada je fokus na njegovoj poziciji u MUP-u koja je produkt volje ministra Dragana Lukača. Imate objave "onog drugog blogera" koji uobičajeno mantra o ljudima i stvarima koje ne poznaje, pa tako i potezanje odgovornosti Siniše Kostreševića. Zato mi je bitno šematskim prikazom predočiti kakve nebuloze valja "kolega bloger" sa lažnom diplomom baletana.

Direktor Kostrešević u datoj situaciji učinio je jedino šta zakonski ima na raspolaganju: prikupio dokaze, lišio slobode osumnjičene i predao ih Tužilaštvu BiH - uz izvještaj o počinjenju krivičnih djela ORGANIZOVANOG KRIMINALA vršenog zloupotrebama službenih položaja, ovlaštenja i sredstava (vozila, legitimacije...). U širem smislu dokazao je tešku KOMPROMITACIJU službi i podređenih mu službenika ministra Dragana Lukača. Nakon koje se Lukač nije oglasio i nalazi se u fazi oporavka od zadobijenog NOKAUTA!

Gornji šematski prikaz, opet preuzet sa sajta MUP RS, pokazuje organizacione jedinice pod rukovođenjem načelnika Milosava Savkovića i njegovog zamjenika Nedeljka Lubure. Savković je inače još jedna bitanga iz bivšeg Specijalnog tužilaštva RS, koje je ministar Lukač rasporedio na ključne pozicije u cilju stavljanja pod svoju kontrolu struktura organizovanog kriminala Republike Srpske i šire. Gdje su mu udarne "pesnice" činili Darko Ilić zadužen za organizovani kriminal i tadašnji zet Lubura na čelu Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma. 

Po Lukačevom i Luburinom viđenju tada su "teroristi" bili članovi anketnog odbora osnovanog povodom ubistva Davida Dragičevića, viđeniji opozicionari i članovi zajednice Pravda za Davida, pa sve do rukovodilaca poput Siniše Kostreševića. Jeste, vršili su komunikacijski nadzor (prisluškivanje), praćenje i druge radnje kontrole Kostreševića i tima inspektora koji su vodili istragu ubistva mladog Dragičevića. Kako sam to više puta ranije pisao: Luburi su izvještaj dostavljani na dnevnom nivou. Znamo i kakvim brutalnim nasiljem su potonje razbili "terorističku grupu" Pravda za Davida.


Ministar potonje svog zeta raspoređuje na sadašnju funkciju u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a, a kojoj je jedan od primarnih zadataka vršenje unutrašnje kontrole i disciplinskog gonjenja policijskih i državnih službenika. Računajući i autora ovog teksta široj javnosti poznatog po desetinama nezakonitih hapšenja, montiranih krivičnih i disciplinskih postupaka i ino. U tekstu sa gornjeg linka imate vezu ka objavi iz aprila 2018. godine gdje potežem pitanje: ko je bogatiji - ministar Lukač ili zet mu Lubura? To su "čuvari" Republike Srpske koji su mene progonili, čime ćemo se detaljnije baviti narednim tekstovima.

Zasad ću se zadržati na predočavanju konkretnih dokaza rukovodne odgovornosti povodom SKANDALA u vidu hapšenja tako visoko pozicioniranog policijskog moćnika, odnosno da govorimo o "kadru" u direktnoj ingerenciji ministra Dragana Lukača. To što "onaj drugi bloger" traži smjenu direktora policije Siniše Kostreševića više govori o njemu, negoli o pravno relevantnim činjenicama. Kostrešević je hapšenjem Lubure još jednom potvrdio moje navode kako više nema zaštićenih i nedodirljivih!


Prije par dana svjedočili smo situaciji gdje policija Republike Srpske lišava slobode i procesuira pripadnike Obavještajno bezbjednosne agencije BiH i Državne granične policije, sa očiglednim zaobilaženjem Agencije za istrage i zaštitu BiH na čijem čelu je Luburin dugogodišnji kriminalni mentor Darko Ćulum. Po Vaskoviću to su "razlozi" zbog kojih treba smjeniti Kostreševića, nakon što ga po njegovim davnim najavama Lukač nije uspio "slomiti kao trsku".

Fudbalski rečeno Kostrešević je ušao u protivnički "šesnaesterac", predriblao zadnju liniju odbrane i izbio pred "golmana" Lukača. Sad od ministra ovisi hoćemo li gledati dalji "dribling" ili šut. To što će Nedeljko Lubura naredne mjesece provesti u pritvoru dovoljno je za potpuno anuliranje Lukačeve moći, pa da njegovo hapšenje i pritvaranje ostave za postizborne mjesece. Ukoliko nešto pokuša odlično zna da Kostrešević nema problema ući u njegov kabinet i uhapsiti ga. 

Sa druge strane ministru valja razmišljati o tome koliko je njegov bivši zet spreman pregovarati sa Tužilaštvom BiH i razotkriti kompletnu zločinačku organizaciju. Retard kakav jeste Bojan Roguljić će "otpjevati" sve šta zna o ovom i svakom drugom poznatom mu kriminalu, pa čak i oko davnašnjih veza njegovog oca Slavka sa Lukačem. Grđu "opciju" od Roguljića u smislu čuvanja tajni nisam siguran da su mogli naći.

Još 2018. godine objašnjavao sam da je Lubura mnogo opasniji svjedok pokajnik od Darka Ilića, a kog zbog domino efekta nisu smjeli prepustiti pravosuđu. Ključ narednih dešavanja dobrano ovisi o "sudbini" Nebojše Stefanovića, gdje sam davno razjasnio kako su policije Srbije i Srpske pratile drogu i premijera Radovana Viškovića nazvao "narko mazgom Nasera Orića". Elem, to su ipak teme za naredne tekstove.

U svakom slučaju okosnica sukoba Lukača i Kostreševića bila je usljed zakonskih anomalija koje ministru kao političaru daju preveliku moć nad policijkim strukturama, a šta možete razlučiti po donjem šematskom prikazu koji strelicama predstavlja sporne ingerencije. Preko pola godine Lukač je odolijevao zahtjevima za smjenama njegovih kadrova ogrezlih u organizovanom kriminalu, gdje hapšenje "kapitalca" poput Lubure iz temelja mijenja postojeće odnose. I označava konačnu pobjedu Kostreševića kakvu sam od momenta imenovanja za direktora policije najavljivao obzirom da odlično znam njegove profesionalne potencijale i metode. 

Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter