Objavljeni detalji optužnice: I bh. carinici optuženi za krijumčarenje

Objavljeni detalji optužnice: I bh. carinici optuženi za krijumčarenje

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za koruptivna kaznena djela protiv četiri osobe koje su, izvršenjem kaznenih djela, oštetile budžet BiH za više od pola miliona KM.

Optuženi se terete za više kaznenih djela, povezanih sa krijumčarenjem akciznih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu. Dvojica optuženih su carinski službenici CI Šamac.

Kako je saopćeno, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:
1. Ilić Mileta, rođenog 1985. godine u Loparama, nastanjen u Bijelini, državljanin BiH
2. Jovanović Zorana, rođenog 1973. godine u Gradačcu, nastanjem u Šamcu, državljanin BiH
3. Subotić Špire, rođenog 1958. godine u Brezi, državljanin BiH, uposlen u UIO BiH kao carinski djelatnik u CI Šamac
4. Beširević Ahmeda, rođenog 1983. godine u Brčkom, uposlen u UIO BiH, kao carinski djelatnik CI Šamac

Ilić i Jovanović se terete da su pristupili organiziranoj skupini ljudi, među kojima su i strani državljani iz više zemalja, sa poduzećima sa sjedištem u Beogradu, te postali dio organizirane mreže preprodavača i posrednika za krijumčarenje i prodaju akciznih duhanskih proizvoda (duhan za vodenu lulu i arome za nargile), koje spadaju u akcizne proizvode, te iako svjesni da nemaju potrebna odobrenja niti akcizne markice za proizvode, vršili krijumčarenje velikih
količina duhanskim prerađevina, u količinama od nekoliko tona, sa područja R Srbije u Bosnu i Hercegovinu, gdje su duhanske prerađevine nezakonito stavljali u promet.

U optužnici se navodi da je Ilić krivotvorio dokumentaciju potrebnu za uvoz, dok je Jovanović, prevozio robu, te angažirao vozače, kao i organizirao carinske djelatnike CI Šamac, koji su za primanje dara ili drugog oblika koristi, vršili propuštanje vozila bez carinskog pregleda, nakon čega su proizvodi nezakonito stavljani u promet, bez plaćenih akciza i odgovarajućih akciznih markica, čime je nanesena šteta budžetu BiH u iznosu od 608.503,40 KM.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela: organiziranje grupe ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe iz članka 215. KZ BiH,  Krijumčarenje iz članka 214. KZ BiH, Nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz članka 210a KZ
BiH, Davanje dara i drugih oblika koristi iz članka 218. KZ BiH, Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH i Zlouporaba službenog položaja ili ovlasti iz članka 220. KZ BiH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka i stručnog vještaka, kao i prilaganjem i izvođenjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Izvor: radiosarajevo.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter