Obični automobili su otporni, ali šta kada grom pogodi električni auto?


Obični automobili su otporni, ali šta kada grom pogodi električni auto?

Dok su automobili sa SUS motorima tokom godina dokazali svoju otpornost na udare groma, postavlja se pitanje kako se slične situacije odražavaju na električna vozila.

Iskustva pokazuju da električni mogu podneti munje isto kao i standardni automobili, navodi Jutarnji.hr. 

Struja munje prirodno teži uzemljenju, a zahvaljujući gumama, električna vozila su izolovana i sigurna tokom udara groma. Metalna karoserija vozila služi kao štit, preusmjeravajući električnu energiju dalje od unutrašnjosti vozila, čineći putnike sigurnim.

Međutim, australijska Vatrogasna i spasilačka služba (NSW) upozorava da u slučaju sudara, požara ili potapanja električnog vozila, treba biti izuzetno oprezan zbog moguće kompromitacije visokonaponske baterije.

Preporučuje se brza provjera vozila za potencijalna oštećenja nakon udara groma, a u slučaju nejasnoća, konsultacije s kvalifikovanim tehničarom ili službom pomoći na putu.

Kada su u pitanju oluje, mnogi se pitaju da li je sigurno puniti električni auto tokom grmljavine?

Iako punjenje kao takvo nije opasno, važno je biti oprezan prilikom spajanja vozila na punjač. Specijalizovani konektori su osmišljeni tako da tokom punjenja propuštaju minimalnu količinu vode, a sistemi vozila sprovode detaljne provere pre nego što dozvole protok električne energije.

Tim Washington, izvršni direktor firme Jet Charge, ističe važnost provjere kabla priključaka, posebno pri punjenju po vlažnom vremenu. Svaka oštećenja ili izloženost kabla mogu predstavljati rizik, zato je neophodno osigurati da je oprema ispravna prije upotrebe.

U suštini, električni automobili su dizajnirani da budu sigurni i pouzdani, čak i kada nebo svijetli od munja. S pravilnim postupanjem i oprezom, vozači mogu biti potpuno sigurni tokom nevremena.

Foto naslovna: N.N.
Izvor: nezavisne.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter