Novosadski snouborder: Nikad se nisam uplašio kao na Durmitoru

Novosadski snouborder: Nikad se nisam uplašio kao na Durmitoru

Snouborder iz Novog Sada Nikola Derikonjić, kog je Gorska služba spašavanja spasila prije četiri dana u reonu Savinog kuka na Durmitoru, kaže da ne pamti da je preživio veću dramu praćenu strahom kao na našoj planini.

Dok su spasioci stigli do njega, trebalo je dva i po sata, a Derikonjić za Blic priča kakvu je dramu preživio na Durmitoru.

“Čim sam se zaglavio u snijegu, iznad stijene od 30 metara, na nagibu od 70 stepeni, uhvatila me vrtoglavica i panika. Iskopao sam rupu, sjedio i čekao pomoć”, dodao je on.

Kako kaže, situacija je bila vrlo kritična jer nije mogao ni naprijed ni nazad.

“Naprijed je bila ogromna strmina, a nazad nisam mogao da se popnem bez užadi. Plašio sam se da će sve oko mene pući i da ću pasti u provaliju. Pozvao sam ski-centar Durmitor u pomoć, uhvatila me vrtoglavica i panika, ali sam se, na sreću, pribrao poslije 15 sekundi. Iskopao sam rupu od dva metra kako bih sjeo, pošto je bilo vrlo neprijatno i nestabilno za stajanje”, priča Derikonjić.

Pošto se spuštao na Vilinom kolu, dijelu planine gdje niko nikada nije kročio, morao je dugo da čeka na pomoć.

“Bilo je veoma hladno, nisam osjećao noge, a izgubio sam snagu u rukama. Na sreću, imao sam svu neophodnu opremu. Mesto gde sam se zaglavio relativno je blizu ski-centru, ali prilično nepristupačno. Zato je spasiocima trebalo skoro dva i po sata da dođu”, objašnjava Derikonjić.

Ni kada je vidio spasioce, opasnost nije prošla.

“Krenuli su prvo prečicom, ali su se plašili da će led ispod sniježne nadstrešnice pući i pasti na mene, pa su išli zaobilaznim putem. Kada se Miroslav, jedan od spasilaca, spustio do mene, trebalo nam je 20 minuta da izađemo odatle. Bio sam veoma uplašen”, priča Derikonjić.

Na sreću, sve se završilo bez težih posljedica.

“Iako je bilo jako hladno, nijesam imao nikakve promrzline. Idem na zimovanje na Durmitor već 10 godina. Dovoljno sam iskusan snouborder, a ništa slično do sada mi se nije dogodilo”, naglašava Derikonjić.

U Gorskoj službi spasavanja kažu za Blic da je akcija spasavanja bila izuzetno složena.

Načelnik Gorske službe spasavanja Durmitor Zoran Vojinović je otkrio da su nosili 250 metara užadi.

“Pošto je teren bio nepristupačan, trebalo nam je dosta vremena da priđemo Nikoli. Kolega mu je prišao i vezao ga užetom, a nas trojica smo se rasporedili na tri tačke. Sistemom užeta izvukli smo i Nikolu i kolegu. Nikola je počeo da se smrzava, a toliko se uplašio da nije htio da pusti uže ni kada smo ga izvukli. Uhvatio nas je i mrkli mrak, ali na sreću dvojica kolega imali su skije sa sijalicama”, dodao je on.


Izvor: Blic