Novo otkriće naučnika: Nizak nivo jednog vitamina u organizmu povećava rizik za smrt od korone

Novo otkriće naučnika: Nizak nivo jednog vitamina u organizmu povećava rizik za smrt od korone

Dijabetes, kardiovaskularne bolesti, gojaznost i visok krvni pritisak povećavaju rizik od teškog toka bolesti nakon infekcija korona virusom, a svim ovim bolestima i poremećajima je zajedničko da su praćeni niskim nivoom vitamina D u organizmu. Zna se da su starije osobe izložene većoj opasnosti od kovida-19, a i oni često imaju nedovoljno vitamina D u organizmu.
Naučnici Univerziteta Hoenhajm u Štutgartu okupljeni oko Hans-Konrada Bjesalskog, analizirali su 30 studija i identifikovali nedostatak ovog vitamina kao mogući pokazatelj težine bolesti i smrtnosti kod oboljelih od kovida-19.

Oni smatraju da nivo vitamina D u organizmu možda utiče na tok bolesti, jer reguliše rad imunološkog sistema i zapaljenske procese u tijelu. Naročito kod osoba starijih od 65 godina, koje rijetko izlaze, treba obratiti pažnju na nivo vitamina D ako dobiju kovid-19.

– Vitamin D se vezuje u koži pod uticajem sunčeve svjetlosti, kaže Bjesalski i dodaje da su kod starijih osoba takve mogućnosti za stvaranje vitamina D ograničene.
Vitamin D, između ostalog, reguliše imunološki sistem i tzv. RAS (renin-angiotenzin sistem), važan za regulisanje krvnog pritiska. U slučaju infekcije, vitamin D obezbjeđuje da ova dva sistema ne izmaknu kontroli, tj. da budu usklađeni. U slučaju nedostatka vitamin D, ravnoteža između inflamatornih i antiinflamatornih procesa pomjera se u korist zapaljenskih, piše Blic.

– Posljedica su ozbiljne promjene u alveolama, koje uzrokuju komplikacije u slučaju kovida-19, tzv. akutni respiratorni distres sindrom – kaže naučnik.

Zbog toga je u slučaju sumnje na korona virus neophodno ispitati status vitamina D i što prije nadoknaditi eventualni nedostatak, preporučuje ljekar, upozoravajući da ne treba uzimati dodatke vitamina D na svoju ruku.

Foto naslovna: Oliver Bunić/RAS Srbija
Izvor: blic.rs/srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks