Novo istraživanje - U kravama se krije lijek protiv HIV-a

 Novo istraživanje - U kravama se krije lijek protiv HIV-a

Prema studiji objavljenoj u časopisu "Nature", lijek za HIV mogao bi da se nalazi u imunološkom sistemu krava, jer se pokazao dobrim u borbi protiv te bolesti.

Tokom testiranja, krave su bile u stanju da neutralizuju 20 odsto sojeva virusa nakon 42 dana, a čak 96 odsto njih nakon 381 dana.

Rezultati su ohrabrujući i može da se desi da je to put do pronalaska lijeka u budućnosti, prenosi "Reader's Digest".

"Reakcija krava na virus HIV nas je iznenadila, pogotovo ako se uzme u obzir da je ljudima potrebno tri do pet godina da razviju antitijela o kojima govorimo", rekao je dr Devin Sok, jedan od stručnjaka koji su učestvovali u ovom istraživanju.

Krave su bile odgovor i na pronalazak vakcina protiv velikih boginja koje su do 20. vijeka odnijele oko 300 miliona ljudskih života, a iskorijenjene su 1979. godine, prenosi 24sata.hr.

Na tragu te vakcine našao se britanski ljekar Edvard Džener 1796. godine, kada je zapazio da životinje zaražene kravljim boginjama, nikada nisu dobile velike boginje. Došao je na ideju da zarazi ljude tim kravljim virusom, kako bi ih zaštitio od puno opasnijih velikih boginja. Kasnije se iz te ideje razvila vakcina. Edvarda Dženera danas smatramo ocem imunologije.


Izvor: 24sata.hr/b92