Novinari na elektro-pogon: Elektroprivreda Srpske prorežimskim medijama dala više od dva miliona KM (Dok.)


Novinari na elektro-pogon: Elektroprivreda Srpske prorežimskim medijama dala više od dva miliona KM (Dok.)

Dok stanovništvo RS svakodnevno strijepi od novih previsokih računa za električnu energiju, u kase privatnih medija slili su se višemilionski iznosi. Kroz samo 76 ugovora datih ATV-u, Glasu Srpske, A radiju, firmi „A media“, Herceg RTV i srbijanskoj „Adria media“ (u okviru koje je i tabloid „Kurir“) odlilo se 2.075.065 KM sa PDV-om.

Vlast itekako dobro zna koliko je za njen opstanak važno izdašno finansiranje medija koji će joj svakodnevno objavljivati pohvale. Luka Petrović, generalni sekretar vladajućeg SNSD-a, koji se nalazi na čelu „Elektroprivrede Republike Srpske“, zajedno sa ostalim direktorima zavisnih preduzeća iz tog sistema, pažljivo bira pogodne medije. Posljednji u nizu medijskih ugovora potpisan je 7. marta sa „Glasom Srpske“ vrijedan 877.500 KM.

Dok stanovništvo RS svakodnevno strijepi od novih previsokih računa u kase privatnih medija, ne izostavljajući posljednji sumnjiv jednogodišnji okvirni sporazum, slili su se višemilionski iznosi. Na osnovu samo 76 ugovora koje je provjerio Žurnal, a bili su namijenjeni i Alternativnoj televiziji, A radiju, firmi „A media“ (u čijem sastavu djeluje i Faktor magazin), Herceg radio-televiziji pa i srbijanskoj „Adria media“ (u okviru koje je i tabloid „Kurir“) odlilo se 2.075.065 KM sa PDV-om.

ERS je objavio odluku o dodjeli ugovora „Glasu Srpske“ sa vrlo zanimljivim detaljima. Na tender, koji ova medijska kuća po nekoliko osnova apsolutno ne ispunjava, stigla je samo – njena ponuda.

„Prije svega, ovdje je upitna sama svrsishodnost nabavke i potreba da ERS ima bilo kakvo plaćeno medijsko oglašavanje, s obzirom na to da znamo da ovaj ugovorni organ nema konkurenciju na domaćem tržištu, te da većina medija potpuno besplatno izvještava o svemu što je u vezi sa ovim ugovornim organom“, napominje urednik portala „PratimoTendere“ Slobodan Golubović.

Čim je pokrenuta ova nabavka, ističe, portal „PratimoTendere“ upozorio je da postoje ozbiljne indicije da su uslovi kvalifikacije ponuđača diskriminatorni i da se njima sužava krug onih koji se mogu kvalifikavati za učešće u postupku.

„Na kraju je potvrđeno da je u postupku dostavljena samo jedna ponuda. Površnom analizom dosadašnje djelatnosti ovoga ponuđača postavlja se pitanje da li on ispunjava kvalifikacione uslove postavljene u tenderskoj dokumentaciji kao što su:

- TV stanica na kojoj je planirano emitovanje materijala mora imati kvalitetno terestrijalno (zemaljsko) analogno ili digitalno pokrivanje regije Hercegovina, tj. minimalno opština Trebinje, Bileća i Gacko, minimalno u HD rezoluciji, TV stanica na kojoj je planirano emitovanje materijala mora imati kvalitetno terestrijalno (zemaljsko) analogno ili digitalno pokrivanje regionalnih centara i to regionalne centre: Banjaluku, Trebinje, Foču, Bijeljinu i Doboj, i slično“, zaključuje Golubović.

„Glas Srpske“, u većinskom vlasništvu porodice pokojnog Željka Kopanje, prema registraciji, izdaje novine.

Ni ERS, a pogotovo mediji nemaju ni običaj ni namjeru da basnoslovne budžetske odlive pravdaju građanima čiji novac troše. Po istom principu djeluje Herceg radio-televizija. Od 2016. do danas dodijeljeno joj je 38 ugovora vrijednih 404.758 KM.  

U prvim godinama dobili su tek desetak direktnih sporazuma vrijednih od 351 do 7.020 KM.  

„Herceg televiziju“ krajem 2017. godine kupila je firma „Hercsoft“ čiji je vlasnik Vladan Mastilović, inače brat Milutina Mastilovića, odbornika SNSD-a u trebinjskoj Skupštini. „Hercsoft“ je osnovan 20. oktobra 2017. godine, da bi, kako je pisao portal Direkt, ubrzo kupio „Herceg televiziju“.

S promjenom vlasnika, televizija je doživjela drastičnu promjenu. Uređivačka politika ovog medija svela se na upadljivo pozitivnu promociju svega što radi Gradska uprava u Trebinju na čijem je čelu tada bio upravo Luka Petrović. Ovom mediju nisu strani ni obračuni sa pojedincima nepodobnim aktuelnoj lokalnoj vlasti.

„Herceg televiziji“ namijenjeni su ugovori sa Hidroelektranama na Trebišnjici (29.133, 22.815, 40.945,  pa opet 40.945 KM...), ERS-om (52.650, 17.550, 64.350 KM...), Elektro-Hercegovina se u finansiranje uključuje kroz direktne sporazume uglavnom procijenjene do maksimalne zakonske vrijednosti.

Banjalučkoj Alternativnoj televiziji „svanulo je“ krajem 2017. godine kada je prešla u ruke tajkuna Slobodana Stankovića, pokojnog vlasnika imperije „Integral inženjering“ i čovjeka sa crna liste Sjedinjenih Američkih Država. Sin predsjednika RS Milorada Dodika, Igor Dodik, kao predstavnik kapitala „Integrala“, pojavljivao se na sastancima sa novinarima. U martu 2019, pisao je „Capital“, “Grand trade” presuđenog kriminalca i bliskog Dodikovog prijatelja Mile Radišića postao je vlasnik 24 odsto, dok je većinski vlasnik ATV-a, sa 51 odsto učešća, „Integra inženjering“ u vlasništvu Slavice Stanković, Slobodanove supruge. Nešto udjela imala je i firma „K-2“, koju je kupio „Prointer“. „Prointer“ je prethodno kupio od „Integre“ i „Grand tradea“ većinski udio i tako u potpunosti preuzeo Alternativnu televiziju. U januaru ove godine ATV ponovo je promijenio vlasnika, te je u sudskom registru kao osnivač i „Prointerova“ sestrinska firma „Infinity media“.

U vrijeme dok je ATV, takođe, drastično mijenjao uređivačku politiku, na račun su počeli da pristižu i veći iznosi iz budžeta preduzeća iz sistema ERS-a. Ukupno 29 ugovora bilo je vrijedno 556.241 KM. Od Elektrodistribucije Pale - 35.042, 23.400 KM..., od Hidroelektrane na Drini 34.515, 34.515, 35.100, 35.100..., Hiroelektrana na Vrbasu – 34.983..., Elektrokrajine – 35.042..., Rudnika i Termolektrane Gacko – 34.983, RiTe Ugljevik – 23.400..., ERS – 35.100, 52.650..., Hidroelektrana na Trebišnjici – 23.400..., Elektro-Doboja – 35.100, Elektro-Bijeljine 35.100...

ATV je osnivač firme „A media“, u čijem okviru posluje prorežimski „Faktor magazin“. Nadalje, Alternativna televizija 2019. kupila je radio „Igokeu“, koji je bio u vlasništvu Gorice Dodik, kćerke Milorada Dodika i Košarkaškog kluba „Igokea“. Radio je prethodno nosio i ime „Agape“, kao i restoran koji je u Goričinom vlasništvu. Mijenja ime u „A radio“ i iz Laktaša je preseljen u Banjaluku, u zgradu ATV-a. Funkciju direktora od Ivane Dodik, supruge Dodikovog sina Igora, preuzeo je - Drahmi Miskin.

Od 2022. godine do danas ERS, HET, HE na Drini i Elektro- Bijeljina dodijelile su ovoj firmi pet ugovora vrijednih 182.746 KM (1.755, 64.350, 23.400, 35.100, 58.442 KM). „A Radio“ 2021. godine dobio je tek jedan direktni sporazum od Elektrodistribucije Pale, ali vrijedna maksimalnih 7.020 KM.

U okviru srbijanske „Adria Media“ posluje, kako vole da kažu, najuticajniji srpski medijski brend. O vlasti Milorada Dodika, podrazumijeva se, objavljuju se samo pozitivne vijesti.

Za „redakcijsko praćenje“ rada javnog preduzeća Petrović je 2019. godine dao 46.800 KM iz budžeta. Sada ugovore od po pola miliona KM „Adria Media“ dobija od Olimpijskog centra Jahorina, koji upravlja planinom namijenjenoj uglavnom vladajućoj eliti.

Piše: Žana Gauk
Foto naslovna: Ilustracija preuzeta sa portala BH novinari/Mediji
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter