Novinar Nikola Morača tužio Dodika zbog klevete: Komentarisao je rad Morače i iznio jednu gnusnu neistinu?


Novinar Nikola Morača tužio Dodika zbog klevete: Komentarisao je rad Morače i iznio jednu gnusnu neistinu?

Novinar iz Banjaluke Nikola Morača podnio je tužbu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Novinar iz Banjaluke Nikola Morača podnio je tužbu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je u svojim javnim istupima više puta komentarisao rad Morače, te iznio tvrdnje da je ovaj novinar otkrio identitet žrtve silovanja.

Morača, novinar lista Euroblic i srpskainfo.com je u odštetnom zahtjevu naveo da je Dodik naštetio njegovom ugledu iznošenjem netačnih i štetnih navoda, odnosno javno izrečenom klevetom.

Podsjećamo, nakon teksta o slučaju prijave za silovanje u Banjaluci, po nalogu OJT Banjaluka Morača je dobio poziv za informativni razgovor u Policijsku upravu, te mu je po nalogu tužiteljke Gordane Mijatović oduzet telefon, zbog čega je protestovala novinarska zajednica, ali i brojna domaća i međunarodna udruženja.

Nekoliko dana nakon toga, njemu i uredniku portala BUKA Aleksandru Trifunoviću oštećeni su automobili na parkingu ispred zgrade u kojoj žive.

Milorad Dodik je istog dana nakon saznanja da su automobili oštećeni izjavio da osuđuje napad, ali i da postoje indicije da su pomenuti novinari sami to organizovali.

“Ja sam tražio da to bude što prije moguće rasvjetljeno. Rečeno mi je da ovi čiji su automobili i neki oko njih da su sami organizovali i inscenirali jednu ovakvu aktivnost”,  izjavio je Dodik na konferenciji za medije nakon sastanka vladajuće koalicije.

Dodik je i u nekoliko navrata iznosio optužbe na rad Nikole Morače, iznoseći tvrdnje da je Morača otkrio identitet žrtve silovanja.

“Imam primjedbe na vašeg kolegu koji je svojim pisanjem doveo djevojčicu da izvrši samoubistvo. S takvim se neću nikada složiti…Zato što je svojim pisanjem doveo do toga da je jedna djevojčica, djevojka, koja je pretrpila to što je pretrpila javno prozvana u javnost, smatrala da je to njena sramota i htjela da izvrši samoubistvo“, uporno je govorio Dodik, bez obzira što su mu novinari na svim konferencijama ukazivali da u Moračinom tekstu nisu čak objavljeni ni inicijali žrtve.

Kada su Dodika novinari upozorili da bi trebao da se drži istine i da je Osnovni sud u Banjaluci objavio inicijale žrtve, a ne Morača u svom tekstu, Dodik je nastavio s optužbama na račun Morače.

“To je možda poslije bilo. On je!“, govorio je Dodik u prostorijama Narodne skupštine, u jeku kampanje protiv novinara koje je čak nazivao i spodobama.

Morača kaže da se nije kolebao kada je riječ o tužbi protiv Dodika, bez obzira na strah u vezi sa bezbjednošću kako njegove porodice, tako i imovine.

“Ni jednog trenutka se nisam dvoumio oko podnošenja tužbe, pa ni onda kada sam strepio da napad na ličnu imovinu neće biti posljednji, upravo zbog izjava predsjednika Republike Srpske koje je plasirao tih dana, a koje su prenosili i mediji u regionu. Optuživati da je neko sam sebi izgrebao auto, kao što je Dodik govorio u najosjetljivije vrijeme istrage, da smo to uradili kolega Aleksandar Trifunović i ja, bila je jasna poruka svima da navale i da će biti zaštićeni. Na sreću, zahvaljujući brzoj reakciji policije osumnjičeni je pronađen i uhapšen, a u međuvremenu je priznao izvršenje krivičnog djela“, izjavio je Morača za Gerilu.

Kako je naveo, zbog Dodikovih izjava njegova porodica je trpila veliki pritisak, ali da će o tome naknadno obavijestiti sudske instance.

“O tome kroz šta je prolazila moja porodica, troje maloljetne djece i supruga, upoznaću sud kada to bude trebalo, a Dodik će isto tako sudu morati objasniti odakle mu takve informacije“, dodaje Morača.

Morača je dodao da tužba nije postavljena na visok iznos jer mu novac od Dodika nije potreban, već pravda i da niko nikada više ne govori takve stvari drugima koji se nađu u sličnoj situaciji.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter