Novi virus korona mutira, ima osam vrsta


Novi virus korona mutira, ima osam vrsta

Novi korona virus mutira kao i ostali virusi i sada ih ima osam vrsta koji kruže planetom, tvrde stručnjaci, a dobra vijest je da mutacije nisu smrtonosne, rekao je Trevor Bedford, čiji portal Next Strain prati genom virusa pomoću uzoraka iz svih dijelova svijeta.

Stručnjaci sekvencionišu genome korona virusa i otkrivaju vrste koji su se pojavile otkako je virus prošle godine prvi put prešao sa životinje na čovjeka na pijaci u kineskom gradu Vuhanu.

Njihovi radovi, navodi se, "pokazuju da virus migrira i dijeli se u slične, ali nove podtipove", piše američki magazin Ju-Es-Ej tudej, prenjela je Hina.

"Na pitanje mijenja li se virus genetski, odgovor je apsolutno da. Pitanje je da li se dogodila neka promjena koja određuje smjer kretanja bolesti ili prenos ili druge stvari koje su važne za ljude", kaže epidemiolog sa Harvarda Mark Lipsič.

Novi sojevi su tek neznatno promenjeni i nema razlike u smrtnosti, ističu stručnjaci.

"Uočena stopa mutiranja (oko dvije mjesečno) su posve uobičajene za viruse. Grip obično ima isti broj mutacija, čak i nešto više", napisao je Trevor Bedford na Tviteru.

I dok dosad dešifrirani genomi pružaju informaciju o tome kako se njegovo širenje može zaustaviti i pomaže li tome održavanje razmaka među ljudima, a sve pokazuje da pomaže, oni nisu ništa više od skice, upozoravaju naučnici.

Saglasni su da još mnogo toga treba da bude otkriveno, ali mikroskopske promjene pomažu da se utvrde patogeni put kroz ljudsku populaciju.

"Epidemije se mogu pratiti. U stanju smo gotovo u stvarnom vremenu da sekvencionišemo genom da bi utvrdili koji sojevi ili rodovi cirkulišu", rekao je Čarls Čiu, profesor infektologije na Kalifornijskom univerzitetu.

Izvor: hina.hr/nezavisne.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks