Novi detalji o paraobavještajnoj agenciji u BiH: Da li je Osmica nelegalno prisluškivao oponente SDA?


Novi detalji o paraobavještajnoj agenciji u BiH: Da li je Osmica nelegalno prisluškivao oponente SDA?

Prema našim informacijama upravo je cijela priča krenula kada je Tužilaštvo BiH od OSA-e zatražilo određene informacije o predmetima

Šokantne informacije koje je o nelegalnom prisluškivanju OSA-e Elmedin Konaković iznio na televiziji N1 danima unazad izazivaju dramatične reakcije.

Konaković je, ukratko, kazao da ima informacije da je OSA, u vrijeme mandata Osmana Mehmedagića Osmice, prisluškivala desetine ljudi bez potrebnih sudskih naloga te da su se koristile tzv. duple SIM kartice.

Njegova izjave su izazvele burne reakcije javnosti, ali i prozvanih prije svega Osmice ali i predsjednika SDA Bakira Izetbegović, po čijem nalogu je navodno OSA nelegalno prisluškivala oponente SDA - od političara do novinara.

I Osmica i Izetbegović su naveli da Konaković laže i da izmišlja, a kao dokaz su citirali izjavu iz Tužilaštva BiH za RTRS u kojoj su naveli da 'nisu upoznati da je bilo nelegalnog prisluškivanja'.

Arhiva (polu)prazna

No, šta je pozadina cijele priče i ima li utemljenje? Raport donosi nove detalje.

Prema našim informacijama upravo je cijela priča krenula kada je Tužilaštvo BiH od OSA-e zatražilo određene informacije o predmetima koji su prolazili kroz ovu agenciju u vrijeme kada je direktor bio Osmica.

Ulazak u arhivu otkrio je da određena dokumentacija nedostaje i to upravo u predmetima na kojima su bile primjenjivanje posebne istražne mjere koje podrazumijevaju prisluškivanje.

U arhivi je za posljednjih pet godina bilo više od 500 predmeta. U tzv. prijemnoj knjizi ti predmeti su zavedeni, a OSA je Tužilaštvu dostavila brojeve. Međutim, kada su naknadno zatražili i dokumentaciju vezano za to, odnosno naloge koji su potrebni - u arhivi ih nema za više od 100 predmeta.

S obzirom na to da je Osmica poznat po brojnim zloupotrebama logičan slijed je zaključak da se radi o prisluškivanjima koja nisu imala zakonsko uporište i da su rađena za stranačke i potrebe bračnog para Izetbegović.

Posebno je priča sumnjiva kada se uzme u obzir da je Osmica spalio ogroman dio dokumentacije nekoliko dana prije nego što će biti smijenjen. Iako se radi o redovnoj i normalnoj proceduri u OSA-i, sumnjiv je datum kada se to uradilo. Sad kada je jasno da dio važne dokumentacije nedostaje - normalno je povezati dvije stvari.

Upravo zbog toga je i logičan odgovor Tužilaštva BiH da ne znaju dali je bilo nelegalnog jer samo na osnovu toga što dokumentacija nedostaje - to nije moguće van svake sumnje i dokazati. Ali to ne znači da toga nije bilo.

A, to bi se moglo lakše dokazati kada se konačno promijeni uprava BH Telecoma.

Američka vlada već je kroz sankcije SDA-ovom Asimu Sarajliću navela da je ova stranka koristila BH Telecom kako bi prisluškivali oponente stranke i tadašnjeg režima na čelu sa Bakirom Izetbegovićem.

Konaković je izjavio da su korištene duple SIM kartice, a prema našim saznanjima to je bio glavni modus operandi paraobavještajne službe SDA.

Te duple SIM kartice može izdati uglavnom samo BH Telecom. One su u suštini kopija targetirane SIM kartice i kroz nju se mogu učitavati sve SMS poruke, pozivi i sve ostalo što prolazi kroz originalnu SIM karticu.

Ko je glavni operativac u BH Telecomu?

Mediji su već kao glavnog operativca označili Nadira Zlatara, čovjeka bliskog porodici Izetbegović. On je već ranije bio na svojevrsnoj 'crnoj listi' zapadnih obavještajnih službi, ali SDA ga je uprkos tome instalirala u službu BH Telecoma koja je ključna za saradnju sa OSA-om u poslovima prisluškivanja. Sve je naravno tehnički omogućio generalni direktor kompanije Sedin Kahriman koji je i šef Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Upravo zbog toga vrlo je važno što prije promijeniti upravu BH Telecoma kako bi se detaljno ušlo u procese koji su se vodili, a posebno ispitati sve uposlenike koji su radili u sektorima koji su ključni za obavještajne poslove.

No, s obzirom na reakcije koje stižu iz SDA, i činjenici da se o svemu oglasio i sam bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić te njegov šef Bakir Izetbegović očito su jako sigurni u to da su dokaze o svojim djelima uspješno uništili ili sakrili.

Piše: K. K.
Izvor: raport.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter