Novi detalj nesreće kod Zvornika: Zašto se iz aviona katapultirao samo jedan pilot

Novi detalj nesreće kod Zvornika: Zašto se iz aviona katapultirao samo jedan pilot

U okolini Loznice, u selu Brasina, na samoj granici Bosne i Hercegovine i Srbije, jučer srušio se avion MiG-21 Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije. Poginula su oba pilota, major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević.

U emisiji na Kurir televiziji o ovome je govorio general Branko Bilbija, koji je iznio novi detalj ove tragedije i pojasnio zašto se iz aviona katapultirao samo jedan pilot. "Došlo je do nesporazuma kada je u pitanju prenos informacija o katapultiranju. Na MiG-u 21 dvosedu ne može da se katapultira jedan pilot. Bitno je samo koji pilot donosi odluku o tome. Obojica se katapultiraju", istakao je Bilbija, pojašnjavajući da se akcijom jednog od njih dvojice obojica katapultiraju.

Bilbija je kazao da postoji mogućnost i da se "odradi" takva intervencija da se jednom sjedište katapultira, a drugom ne. Međutim, kako je rekao, šanse za to su slabe, budući da bi u takvoj situaciji moralo namjerno da se provede katapultiranje jednog, što u ovom događaju nije bio slučaj.

Izvor: radiosarajevo.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks