Nove preporuke: Plesati mogu samo mladenci i roditelji

Nove preporuke: Plesati mogu samo mladenci i roditelji

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio nove preporuke za svadbe. Za vrijeme cijelog boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se fizički razmak od 1,5 metara. Ovo pravilo ne mora se primjenjivati među članovima istog domaćinstva ili osobama koje su inače u bliskom kontaktu.

Svaka osoba na svadbi mora imati najmanje četiri metra kvadratnog prostora. Na svadbama će, u slučaju da ima više od 50 zvanica, učestvovati i kovid redari. Mora se voditi evidencija svih učesnika, a na svadbama takođe ne smije biti stajaćih mjesta niti visokih stolova za kojima je moguće jedino stajanje gostiju. Sjedeća mjesta moraju biti unaprijed označena i udaljena po metar i pol, a među stolovima mora biti razmak od 3 metra. Maksimalni broj osoba za jednim stolom je osam.

Uzvanici ulaze u prostor gdje se održava svadba tako da se ne zadržavaju i ne grupišu te odmah trebaju sjesti za svoj stol. Preporučuje se da za istim stolom sjede ljudi iz istog domaćinstva, kao i da se raspored sjedenja ne mijenja tokom svadbe. Plesati smiju jedino mladenci i njihovi roditelji ili uži članovi porodice i to samo na početku slavlja. Nakon toga ples nije dopušten.

Izvor: 24sata.hr/Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks