Novac za migrante ne ide preko trezora Ministarstva

Novac za migrante ne ide preko trezora Ministarstva

Iz Ministarstva finansija Bosne i Hercegovine oglasili su se povodom posljednjih izvjava zvaničnika Međunarodne organizacija za migracije (IOM).

"Nakon niza izvještaja zvaničnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te novinarskih pitanja u vezi s navodima da su milioni evra doznačeni za rješavanje migrantske krize, Ministarstvo finansija i trezora BiH obavještava javnost da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH", saopšteno je ovog ministarstva.

Dalje navode da su netačni i navodi da se Ministarstvu finansija i trezora BiH dostavljaju financijske izvještaje iz IOM-a o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva bezbjednosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu koje priprema izvještaje za sjednice Savjeta ministara BiH.

"Podsjećamo da sve institucije BiH imaju obvezu da posluju u skladu sa Zakonu o finansiranju institucija BiH te da dostavljaju informacije za izvještaje o izvršenju budžeta koja, nakon što ih usvoje Savjet ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovno objavljujemo na web stranici Ministarstva finansija i trezora BiH (www.mft.gov.ba). Svi rashodi obuhvaćeni budžetom i drugim aktivnostima utemeljenim na zakonima transparentni su i dostupni domaćoj i međunarodnoj javnosti, a detaljni opisi i način trošenja javnog novca nalaze se na web stranici Ministarstva i kroz projekat 'Budžet za građane", stoji u saopštenju.

Takođe se dodaje da se sredstva planirana budžetom troše u skladu sa zakonu, a da tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo finanaija i trezora BiH ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.

"Sva zaduženja koja odlukama Savjeta ministara budu dostavljena Ministarstvu financija i trezora BiH biće realizovana u skladu s zakonom i važećim propisima. Ministarstvo finansija i trezora BiH ima bazu podataka kroz Forum za koordinaciju donatora (DCF) kojem članice ovog foruma dostavljaju godišnje izvještaje i gdje je IOM obuhvaćen kao implementator kroz pojedine projekte Evropske unije i Organizacije Ujedinjenih naroda, a verifikovani  podaci o tome dostupni su na www.donormaping.com", saopštili su iz Ministarstva finansija BiH.

Izvor: rtvbn