Nova rašamonijada u BiH: Šmit poništio Zakon o imovini - Dodik -Šmitova odluka je -kič i šund- politike- (Video)

Nova rašamonijada u BiH: Šmit poništio Zakon o imovini - Dodik -Šmitova odluka je -kič i šund- politike- (Video)

Kristijan Šmit visoki predstavnik u BiH upotrijebio je danas bonska ovlaštenja i poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Ovaj Zakon Narodna skupština Republike Srpske je usvojila 10. februara ove godine.

“Suspendovao sam primjenu Zakona do ocjene Ustavnog suda kako bi se izbjegle negativne pravne reprekusije za građane i potencijalne investitore. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bi je uskladio s odlukama Ustavnog suda", istakao je Šmit.

Dodao je da se ovom odlukom jasno daje do znanja da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati državnom imovinom odnosno uređivati vlasništvo nad državnom imovinom, što se primjenjuje na sve nivoe vlasti u BiH.

Kako kaže ovo ne znači da se državna imovina ne treba raspodijeliti između entiteta, države i drugih nivoa.

"Zakon koji su usvojile vlasti Republike Srpske narušile bi pravnu bezbjednost i investiciono okruženje", naveo je Šmit.

Oglasio se Dodik: Šmitova odluka je "kič i šund" politike

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je imovina Republike Srpske imovina Republike Srpske i tu ne pomažu ni bonska, niti bilo kakva ovlaštenja.

Dodik je ocijenio da je potez Kristijana Šmita, visokog predstavnika kojeg Republika Srpska ne priznaje, kič i šund politike na koju su ga natjerali oni koji su pitanje imovine protivustavno aktuelizovali.

On je kazao da je Šmit samo neizabrani i nepotvrđeni stranac.

 

Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter