Nova pravila u -Boksitu-: Izolaciju računaju kao odmor (Video)

Nova pravila u -Boksitu-: Izolaciju računaju kao odmor (Video)

U kompaniji "Boksit" Milići prijete radnicima da će, ukoliko se zaraze virusom korona, vrijeme provedeno u izolaciji biti računato kao godišnji odmor ukoliko ga radnici imaju.

Ukoliko radnici nemaju godišnji odmor dani provedeni na bolovanju neće im biti plaćeni. Obavještenje radnicima potpisao je predsjednik te kompanije Rajko Dukić.

Pored važećih zakona u Republici Srpskoj u kompaniji Boksit Milići izmišljaju nova pravila. Tako su radnike obavijestili da će im bolovanje u slučaju zaraze virusom korona biti računato kao godišnji odmor ili im neće biti plaćeno odsustvo ukoliko su već iskoristili godišnji odmor. Oni koji završe u izolaciji jer su bili u kontaktu sa oboljelima mogu računati na pola plate za vrijeme izolacije ukoliko nemaju godišnji odmor.

U ovoj kompaniji, očigledno ne mare za zakon već radnicima prijete i disciplinskim postupcima.

Nismo uspjeli stupiti u kontakt sa predstavnicima sindikata radnika a u Sindikatu metalaca i rudara rekli su nam da je Sindikat Boksita napustio taj sindikat. U kompaniji Boksit nisu željeli ništa da komentarišu. Kažu da su sve rekli u saopštenju na stranici kompanije.

U banjalučkom Centru za ljudska prava napominju da je jasno da se radi o kršenju zakona. Jasno je šta je bolovanje, da bolovanje ne može biti godišnji odmor i jasno se zna kolika je nadoknada za bolovanje u Republici Srpskoj kažu u Centru za ljudska prava.

Pravila o bolovanju u ovoj kompaniji, objavljeno je na sajtu te kompanije, važe od 1 oktobra.

Iz inspektorata Republike Srpske potvrdili su nam da im se do sada nisu obraćali radnici kompanije Boksit. Oni napominju da je iznos plate koji radnici primaju dok su na bolovanju jasno preciziran Pravilnikom  a da je bolovanje zbog izolacije zbog zarazne bolesti takođe posebno definisano.

Izvor:rtvbn