Nova istraga o trgovini djecom u BiH


Nova istraga o trgovini djecom u BiH

Nova istraga vezana za trgovinu djecom u Republici Srpskoj i BiH privodi se kraju, a radi se o prodaji maloljetnice (15) iz Mostara, koja je u međuvremenu rodila bebu i uhapšena da prosi u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.

O konkretnom slučaju ekskluzivno smo pisali još u martu ove godine, ali je u međuvremenu utvrđeno da je u svemu svoje prste imala i majka djevojčice, koja je prodala dijete, a nakon toga prijavila otmicu, koju je policija ignorisala. Prijava otmica uslijedila je nakon što je majka bila revoltirana iznosom od 2.000 maraka koji je dobila za ćerku, koja je u vreme prodaje imala 15 godina!

Naime, policija je tokom akcije sprečavanja prosjačenja na području Banjaluke u martu ove godine privela maloljetnu djevojku s četvoromjesečnom bebom. S obzirom da se radilo o maloljetnici, slučaj je nakon dokumentovanja u banjalučkoj policiji prosljeđen nadležnom Centru za socijalni rad u Banjaluci.

Zanemarena prijava

Daljnjim provjerama službenici Centra dolaze do informacije da je privedena maloljetnica ustvari dijete čija je otmica još prije dvije godine prijavljena na području Mostara.

Kako se radilo o pripadnici romske populacije, nadležne službe uopšte nisu davale značaja ovoj prijavi, koju je zvanično podnijela majka djevojčice, niti se uopšte znalo za ovaj slučaj, sve dok majku na telefon nisu pozvali službenici Centra za socijalni rad iz Banjaluke.

– Sedamnaestogodišnja djevojka s četvoromjesečnom bebom pronađena je da prosi na ulici u Banjaluci i u skladu sa zakonom sprovedena je dalja procedura, tokom koje je utvrđeno da je maloljetnica iz Mostara. Obaviješten je kantonalni Centar za socijalni rad u Mostaru, koji je odgovorio da je djevojka u vanbračnoj zajednici, te da se obavijesti njen suprug – objasnio je izvor iz istrage.

Nadležne službe u Mostaru u kritično vrijeme nisu uopšte marile za informaciju o prijavi koju je zbog otmice podnijela majka nesrećne maloljetnice.

Panični strah

Međutim, tek tada dolazi do zapleta u čitavom slučaju. – Vanbračni suprug djevojke došao je u pratnji svog oca. Maloljetnica je bila u paničnom strahu prilikom primopredaje, što je prvi primjetio socijalni radnik, koji je odmah sve prijavio svojim saradnicima. Međutim, ni to nije spriječilo da se djevojka preda vanbračnom suprugu s kojim je otišla kući – objasnio je izvor Srpskainfo iz istrage.

Nakon informacije da je maloljetnica bila u paničnom strahu prilikom kontakta s vanbračnim suprugom, Centar za socijalni rad u Banjaluci odlučio je da lično provjeri o čemu se zapravo radi.

Sigurna kuća

Maloljetnica je prilikom prve izjave nadležnima dala telefon svoje majke u Mostaru, što je socijalnim radnicima omogućilo da sklope mozaik slučaja, koji će na kraju dovesti do još jedne optužnice za trgovinu djecom u Republici Srpskoj.

– Kontaktirana je majka u Mostaru i ona je ispričala da već dvije godine nema ni traga, ni glasa od njene ćerke, da je djevojčica oteta iz porodičnog doma, te da je slučaj prijavljen lokalnoj policiji u Mostaru, ali da nema nikakvih povratnih informacija od policije – objasnio je izvor iz istrage.

Ubrzo su sve službe u Banjaluci dignute na noge, a uz asistenciju pripadnika Policijske uprave Banjaluka maloljetnica i beba su bez većih problema izuzete od vanbračnog supruga i odmah smještene u Sigurnu kuću.

Šokantno objašnjenje

Ubrzo su privedeni vanbračni suprug i njegov otac. – Oni su tokom davanja izjave hladnokrvno ispričali da djevojčica nije oteta, već da je uredno isplaćena, tačnije 2.000 maraka, što je značilo da se radi o teškom krivičnom djelu kvalifikovanom kao trgovina djecom – ispričao je izvor iz istrage.

Iz Policijske uprave Banjaluka potvrdili su da su tokom realizacije akcije “Zaustavimo prosjačenje” zatekli maloljetno žensko lice, a koje po saznanjima ima dijete starosti oko četiri mjeseca. – Pozvana je u Policijsku stanicu Banjaluka Centar, gdje je nakon kompletiranja podataka predata radnicima Centra za socijalni rad Banjaluka, na dalji rad i postupanje. O daljim postupanjima i provedenim aktivnostima CSR po konkretnom slučaju ova policijska uprava nije obaviještena – naveli su ranije iz Policijske uprave Banjaluka.

U međuvremenu, istragu je preuzela Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, odnosno Republičko javno tužilaštvo.

Izvor: srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks