Nova bruka kriminalizovane policije Srpske: Tjerali invalida da prizna krađu, vrijeđali i njega i čelnike opozicije (Foto)


Nova bruka kriminalizovane policije Srpske: Tjerali invalida da prizna krađu, vrijeđali i njega i čelnike opozicije (Foto)

Na adresu našeg portala stiglo je pismo zbunjenog i uplašenog građanina koji je doživio neprijatnu situaciju u policijskoj stanici Lauš, a svoj strah odlučio je da podijeli sa nama kako bi pokušao otkriti pozadinu ovog događaja i da dobije adekvatnu zaštitu.

Pismo prenosimo u cjelini:

-Ja sam Pajić Aleksandar rođen 12.04.1982. godine, živim u Banja Luci. Civilni sam invalid od svog rođena. Samohrani sam roditelj maloljetnog sina Pajić Tomislava. Moja nevjenčana supruga boluje od teškog oblika multipleskleroze već 22 godine, a nažalost, prije mjesec dana imala je moždani udar i trenutno je smještena u domu Istočno Sarajevo.

Moje maloljetno dijete i ja živimo od očeve penzije koja iznosi 220 KM, dječijeg doplatka koji iznosti 120 KM i tuđe njege i pomoći. Korisnik sam Centra za socijalni rad Banja Luka cijeli svoj život.

Juce 14.12.2021 godine u jutarnjim časovima dobio sam telefonski poziv iz policijske stanice Lauš da dođem 15.12.2021. godine u policijsku stanicu. Kada sam ih pitao koji je razlog poziva na informativni razgovor kratko mi je službenik odgovorio da ne može otkrivati preko telefona i da će me o svim detaljima upoznati kada se budemo vidjeli.

Jutros sam se odazvao pozivu i tada sam saznao da je razlog za moj dolazak u policijsku stanicu pljačka kuće u našem komšiluku, rekao sam im kratko da sam od komšija čuo za taj događaj ali da ne znam ko je izvršio ovo krivično djelo niti kada, jer nisam ništa primjetio.

Tada počinje ono što nisam mogao ni u najgorim slutnjama da pomislim, traže da priznam ovo krivično djelo i počinju sa prijetnjama da moram ići na detektor laži, a u slučaju da pokaže nešto u njihovu korist “otići u prodavnicu, kupiti ašov i zakopati me”, nakon ovih izgovorenih riječi ja sam se nasmijao.

Mislio sam da je to taktika da me prepadnu, da vide da li ću priznati krivično djelo, ali onda uzimaju moj telefon i bez naloga listaju moje fotografije, zatim poruke i na kraju kontakte. Tada mi dobacuju da imam pola zaposlenih u opštini u imenik, ali i Nebojšu Vukanovića – na pomen Vukanovića rekao sam da jako poštujem rad tog čovjeka i da bih bio najsrećniji čovjek da on bude sledeći Ministar unutrašnjih poslova.

Na kraju neovlaštenog korištenja mog telefona policajac mi sa podsmijehom dobacuje “kako nemaš broj od Ivana Begića, da nisi u vezi s njim?”. Pitao sam ih da li ste svjesni šta ste sada rekli, želim da zovete mog advokata ili socijalnu radnicu, ali mi nisu dozvolili.

Na kraju sam tražio treći primjerak izjave, ali su i to odbili rekavši da mi ne treba i da ih neću valjda tužiti ili se žaliti opoziciji, na šta sam samo kratko rekao da možda i hoću.

Nakon toga su ponovo počele provokacije i pogrdna pitanja “da li si imao seks sa Ivanom Begićem?”, “zašto njega nemam u imeniku?”, a napuštajući njihovu kancelariju dobio sam još nekoliko uvreda. Sve to rade policijski inspektori.

Obratio sam se pismenim putem MUP tražeći da mi se dostavi primjerak moje izjave, a ako oni to ne učine, obratiću se Ombudsmanu za ljudska prava i svakako ću se žaliti unutrašnjoj kontroli zbog psihičkog terora koji sam danas proživio.

Izvor: banjaluka-24.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter