Nova bakterija se prenosi seksom, ljekari upozoravaju da će harati

Nova bakterija se prenosi seksom, ljekari upozoravaju da će harati

Malo ljudi zna simptome ove opasne seksualno prenosive bolesti, a ljekari upozoravaju da je baš ona nova superinfekcija koja će harati.

Radi se o mikroplazmi, vrsti bakterija kojima nedostaje ćelijski zid, te zato većina antibiotika na njih ne djeluje. Mikroplazma često ne pokazuje nikakve simptome, a uprkos tome uzrokuje čitav spektar zapaljenskih oboljenja gornjeg dijela genitalnog trakta, zbog kojih žene mogu da ostanu neplodne, piše Blic Žena.

Kod muškaraca, može da izazove upalu uretre, sa simptomima sekreta iz penisa i bola pri uriniranju. Kod žena, ako ima simptoma, obično su to bol u predjelu materice, groznica, a često i krvarenje.

Mikroplazma se uglavnom prenosi seksualnim putem, zbog čega su kondomi jedina zaštita.

Mikroplazma često zna da prođe nedijagnostikovana, ili čak i da se zamijeni sa hlamidijom.

Tek nedavno su razvijeni posebni testovi samo za mikroplazmu, ali i dalje nisu u širokoj upotrebi, pa se greške u dijagnostikovanju i dalje dešavaju.

Stručnjaci kažu da su slučajevi mikroplazme širom svijeta u velikom porastu – recimo u Velikoj Britaniji trenutno ima 40 odsto više zabilježenih slučajeva nego ikada ranije.

– Zbog toga ljekari moraju da mnogo više razgovaraju sa svojim pacijentima o mikroplazmi i mogućim simptomima. To je još jedan vrlo dobar razlog da nikako ne praktikujete seks bez kondoma – upozorava dr Piter Grinhaus, konsultant iz Bristola.

– Svi su mnogo zaštićeniji kada insistirate na kondomima sa novim partnerima, sa partnerima sa kojima niste u obavezi, i u suštini sa svim partnerima sa kojima nemate potpuno povjerenje u monogamiju. Ako imate bilo kakav neuobičajen osjećaj, svakako se što prije testirajte na polne bolesti – zaključuje dr Helen Fajfer, mikrobiolog.


Izvor: Blic Žena