Nova afera u prijedorskoj bolnici: Direktor zataškava havariju operacionog bloka (Foto/Dok.)


Nova afera u prijedorskoj bolnici: Direktor zataškava havariju operacionog bloka (Foto/Dok.)

Dana 15.05.2023. godine u operacionom bloku prijedorske bolnice došlo je do zapaljenja elektro instalacija i požara koji se proširio na porođajnu salu i bebi boks. Objavljujem akt zaposlenih upućen direktoru bolnice Andriji Vukotiću, koji očigledno zataškava opasnost po pacijente i osoblje.

Odmah po nemilom događaju čuo sam da su operativni zahvati u Opštoj bolnici Prijedor otkazani ili svedeni sa manje hirurške intervencije, a zbog velikih kvarova u operacionom bloku. Međutim, stvarna dešavanja nisu bila poznata zbog odluke rukovodstva da se sakriju ili zataškaju od nadležnih organa i javnosti.

Tek iz pismenog obraćanja zaposlenih direktoru bolnice dr Andriji Vukotiću, koje prezentujem ovim tekstom, doznajemo suštinu i razmjere opasnog događaja. U pitanju je akt Udružene sindikalne organizacije doktora medicine, medicinskih sestara i tehničara JZU "Dr Mladen Stojanović" od 26.05.2023. godine (foto dolje).

Pismenim podneskom sindikalna organizacija navodi da je 15.05.2023. godine oko 17,30 časova u operacionom bloku bolnice došlo do "zapaljenja strujnih instalacija - požara". Kao posebnu opasnost navode "najveći protok plinskih i kiseoničkih instalacija" u tom dijelu ustanove i zabrinutost za bezbjednost pacijenata i  zaposlenih. Podrazumjeva se da opasnost od gasnih instalacija može biti ispoljena eksplozijama, trovanjima, gušenjima...

Sindikalci dalje navode da se velika količina toksičnog dima od požara širila na porođajne sale i bebi boksove, čime je ugrožena i ova posebno osjetljiva kategorija pacijenata - beba i porodilja. Tvrde i da ginekološka sala još uvijek nije osposobljena, zbog čega se operacije i hitni carski rezovi izvode u drugim salama.

Dana 24.05.2023. godine usljed kiša ponovo je došlo do varničenja instalacionih kutija i prekida električne energije. Pretpostavljam da je ponavljanje opasnosti po pacijente i bolničko osoblje motivisalo sindikalce na obraćanje direktoru Vukotiću i postavljanje zahtjeva.

Kako vidite sa gornje fotografije Udružena sindikalna organizacija od direktora traži odgovore na dva konkretna pitanja. Prvo, šta je urađeno na planu bezbjednosti pacijenata i zaposlenih usljed opisanih dešavanja? Potom, da li je Ministarstvo zdravlja RS "obavješteno o nemilom događaju"? 

Upravo zbog posljednjeg pitanja i ranijih dešavanja poput sindikalnih predstavnika i sam izražavam sumnju u informisanje resornog ministarstva i drugih nadležnih organa. Vidim da Vatrogasna jedinica Prijedor nije intervenisala po ovom požaru, a neka kažu da li je od strane PU Prijedor izvršen uviđaj, posebno uključujući protivpožarne inspektore i otkrivanje uzroka. Sve do Inspektorata RS i drugih nadležnih tijela za odlučivanje u ovakvim situacijama.

Dokle će trajati agonija stanovnika prijedorske regije i drugih oslonjenih na našu Opštu bolnicu ponovo moramo javno upitati ministra zdravlja Alena Šeranića. Prije više od dva mjeseca tekstom "MOGU LI SE MRTVI ŽALITI": Šokantni dokazi zločina lažnog hirurga Stanka Baće slično sam  objavio pismenu korespodenciju zaposlenih sa direktorom Vukotićem, a kakva razotkriva zastrašujuće posljedice po pacijente.

Čitaoci su svojim komentarima na blogu pokrenuli temu podmićivanja glavnog tužioca Mladena Mitrovića teškog 30.000 KM od strane lažnog hirurga dr Stanka Baće zarad zataškavanja krivičnog predmeta protiv njega. Pošto se ovo podudarilo sa smrtnim ishodom operacije nad pacijentom H.H. normalno je da sam reagovao i istražio problematiku.

U konačnici sam tekstom DOKAZI I ČINJENICE: Raskrinkavanje lažnog hirurga i potkovanog tužioca i drugim objavama objelodanio meritorne dokaze počinjenja krivičnih djela od strane doktora Baće, a kakve tužilac Mitrović kontinuirano ignoriše. Baš kao što iste odbija implementirati direktor bolnice Vukotić. Otpor zaposlenih ide do toga da sa lažnim hirurgom odbijaju ući u operacionu salu - bez pismenog preuzimanja odgovornosti od strane diraktora.

Prema dostupnim saznajima imam prilično masovnu podršku zaposlenih u prijedorskoj bolnici zbog objelodanjivanja problema sa kojima se nose, baš kao što ovakvim djelovanjem podržavam sve ljekare, medicinske sestre i tehničare koji časno, odgovorno i naprono brinu o našem zdravlju. Ovdašnja javnost sasvim razumljivo pokazuje zainteresovanost po ovoj temi, a šta najbolje pokazuju stotine komentara na svaku objavu.

Objavio sam informacije kako ministar Šeranić traži ostavku direktora Vukotića, no to očigledno ne ide po željama zaposlenih i zainteresovanih građana. Upućeni krugovi sad govore o mogućoj smjeni direktora i već se kalkuliše sa imenima kandidata, a posebice nakon opisane havarije u operacionom bloku. Pričalo se i prije dva mjeseca, no jedino šta se dogodilo jeste da su ozbiljno ugrožene bebe i porodilje, a operacioni blok nije u funkciji.

Zato nam nema druge do javno prozvati Milorada Dodika i podsjetiti ga kako je u Prijedoru "bjanko" dobio glasove - iako je u koaliciji sa Markom Pavićem direktno produkovao gro ovdašnjih problema. Iz te vizure Dodik bi povjerenje mogao opravdati bar u mjeri zaustavljanja sve težih opasnosti po pacijente i zaposlene naše bolnice, a odavno je vrijeme za obećanu REKONSTRUKCIJU i OPREMANJE bolnice.

Uzmimo samo afere koje su potegnute na ovom blogu kao dovoljne za smjene u rukovodstvu bolnice, a gdje su tek problemi kakve čitaoci i ja nismo pomenuli. Imam poprilično neobjavljenog materijala koji mi je ranije dostavljen, pa ćemo "manjak informisanosti" popravljati, ali uz kontinuirane prozivke Milorada Dodika. Ako ministar Šeranić nije sposoban rješavati probleme, neka smjene njega i tu se bar zna princip subordinacije.

Elem, kad već potežemo pažnju Milorada Dodika valja insistirati na obećanom renoviranju objekta i adekvatnog opremanja bolnice. Pošto smo mu dali vlast razumno je očekivati mnogo više brige za pacijente i osoblje bolnice, koji zajednički tavore sa prilično teškim problemima i dijele posljedice političke nebrige. Ili političke nezahvalnosti za ničim zaslužene glasove. 

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter