Njemačka naručuje nove vakcine za 2022. godinu

Njemačka naručuje nove vakcine za 2022. godinu

Nemačka naručuje vakcine za 2022. godinu u slučaju da bude neophodno još doza za imunizaciju protiv kovida-19, saopštio je ministar zdravlja Jens Špan.

Ministar je pred forumom zdravstvenih radnika na onlajn konferenciji branio napredak koji je postignut u nabavci vakcine, rekavši da je 2,3 miliona građana, od 83 miliona koliko Njemačka ima stanovnika, već primilo prvu dozu vakcine, prenosi Rojters.

"Mi sad zapravo naručujemo nove vakcine za 2022. godinu, kako bismo bar nešto imali pri ruci", rekao je Špan.

On je dodao da niko ne zna da li će Nemačkoj biti potrebne dodatne količine.

''Čim proizvodni kapaciteti budu prošireni, naručićemo vakcine kao mjeru opreza. Ako nam ne budu bile potrebne, u redu, ali ako nam zatrebaju - biće nam dostupne", dodao je njemački ministar.

Neki pokrajinski premijeri danas su se pridružili kritikama savezne vlade, uoči sastanka nove radne grupe za korona virus, navodi Rojters.

U ponedeljak će se za istim stolom okupiti nacionalni i regionalni predstavnici zaduženi za dogovor sa farmaceutskim kompanijama i predstavnicima Evropske unije.

Bavarski premijer Markus Zeder predložio je nova pravila koja omogućavaju državi da ima veća ovlašćenja u usmjeravanju zaliha vakcina prema onima kojima je najpotrebnija.

On je pozvao vlasti da razmotre odobravanje kineske i ruske vakcine za upotrebu u Evropi.

Evropske vlade suočavaju se s kritikama zbog nabavke vakcina koje su usporene zbog najave proizvođača AstraZeneke, Fajzera i Moderne da će smanjiti isporuku dogovorenih doza upravo u momentu kada se očekivalo da će povećati proizvodnju vakcina, dok mnoge evropske zemlje sa zavidljivošću prate uspješno ubrzano masovno vakcinisanje koje su uspjeli da sprovedu Velika Britanija, Izrael i SAD, navodi britanska agencija.

Izvor: Rojters/tanjug.rs/Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks