Njemačka kupila lijek protiv koronavirusa kojim se liječio Donald Trump


Njemačka kupila lijek protiv koronavirusa kojim se liječio Donald Trump

Ministar zdravstva od nedavno je na udaru kritika zbog sporog programa vakcinisanja u Njemačkoj, uprkos tome što je već ranije upozoravao na to da će prve pošiljke biti ograničene

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn upozorio je javnost na neutemeljeno kritiziranje vlasti zbog nestašice vakcina.

“Moramo paziti da 2021. ne postane godina krivnje. Važno je razgovarati o pogreškama i neuspjesima, ali fokus ne smije biti prebacivanje krivnje na druge”, rekao je Spahn za njemački list Bild.

Priznao je da je Njemačka previše oklijevala u borbi protiv pandemije, ali dodao je da za visoku stopu zaraze i broj mrtvih tokom drugog vala odgovornost dijele i političari i građani.

“Svi smo krivo mislili da imamo virus pod kontrolom. Većina nije htjela priznati kakvu moć ima koronavirus i s kojom se snagom može ponovno vratiti“ rekao je.

NOVI LIJEKOVI NA BAZI ANTITIJELA
Ministar zdravstva od nedavno je na udaru kritika zbog sporog programa vakcinisanja u Njemačkoj, uprkos tome što je već ranije upozoravao na to da će prve pošiljke biti ograničene. Vlasti su navele kako očekuju da će se većina njemačkih građana cijepiti do kraja augusta, piše DW.

Spahn je za Bild rekao da je vlada kupila i novi lijek na bazi antitjela.

“U Njemačkoj će se od sljedeće sedmice koristiti tretman monoklonskim antitejla za liječenje covida-19. Bit ćemo prva zemlja u EU koja će koristiti tu proceduru, a lijek će se na početku administrirati u univerzitetskim klinikama. Savezna vlada kupila je 200.000 doza za 400 miliona eura”, rekao je Spahn.

LIJEK KOJI JE KORISTIO TRUMP
Bivši američki predsjednik Donald Trump primio je tretman antitijelima kada se u oktobtu prošle godine zarazio koronavirusom, rekao je Spahn.

“Radi se o vrsti pasivnog vakcinisanja. Primjenom ovih antitijela u ranoj fazi bolesti možemo pomoći visoko rizičnim pacijentima da izbjegnu teške simptome”, dodao je.

Trump, koji je nakratko bio hospitaliziran tokom zaraze, liječen je koktelom protutijela REGN-COV2 američke firme Regeneron, prenosi Index.

Izvor: index.hr