Ništa od kineskih miliona i gradnje TE -Gacko 2- (Video)

Ništa od kineskih miliona i gradnje TE -Gacko 2- (Video)

Vlast Republike Srpske godinama ponavlja kako smo neodoljivi investitorima. Posebno, Kinezima. Da to i nije baš tako, najbolje pokazuje priča o izgradnji Termoelektrane Gacko 2.

Sporazum je potpisan, obećana su data, ali realizacija je izostala. Od izgradnje TE ''Gacko 2'' nema još ništa. Gradnja novog bloka TE trebalo je da počne u 2018. godini, ali nije. Srpska je očekivala kinesku investiciju vrijednu milijardu maraka, a dobila je ništa. Ugovorom je bilo predviđeno da će gradnja trajati 50 mjeseci, a najave su bile da će radovi biti završeni 10 mjeseci prije roka. Međutim, svi rokovi su prošli, radovi nisu počeli. Premijer RS o tome ne zna ništa.

"Da ne bi ja bio neka proročica, o tome se vode pregovori. Još nije potpisan nikakav sporazum. Kad budemo imali konkretno sporazum bićete upoznati", kaže Radovan Višković.

Premijer je zaboravio ili nije ni znao da je Sporazum potpisan još u decembru 2017. godine u Vladi RS. Svoj potpis su tada stavili resorni ministar i predstavnici ''Kineske inženjerske korporacije''. Sve je bilo predstavljeno kao jedna od najvećih poslijeratnih investicija u RS. 

"Mi ćemo formirati zajedničko preduzeće u kome će kineska strana imati 51% udjela za sada, a RS odnosno matično preduzeće 49%. Poslije ovoga ide važna faza, a to je stvaranje pretpostavki za finansiranje ovoga projekta", rekao je u decembru 2017. ministar energetike i rudarstva RS Petar  Đokić

Prema tom projektu novi blok TE trebalo je da proizvodi 50 odsto struje u Srpskoj, trebalo je i da bude otvoreno hiljadu radnih mjesta. Trebalo je i da bude otvorena gipsara i cementara. Za sada je sve zacementirano samo na potpisima i obećanjima. Iz Elektroprivrede RS odgovorili su nam šta je trenutno prioritet.

"Paralelno se vode aktivnosti na ispitivanju radnog vijeka postojećih termoelektrana, izradi modela za modernizaciju postojećih termoblokova , definisanju modela za za izgradnju mogućih novih termoblokova, a sve u skladu sa politikama Energetske zajednice", saopšteno je iz ERS-a.

U javnosti se moglo čuti da se pregovara sa Kinezima, ali nije se moglo čuti šta će biti ako studija pokaže da je investicija nerentabilna? 

"Ni Vlada RS ne zna šta hoće. To su ugovori u korist kampanje. Ono što građane kasnije opterećuje jesu krediti", kaže poslanik SDS u NS RS Davor Šešić.

ČEZ je tužio ERS i RiTE Gacko tražeći milionsku odštetu za izgubljenu dobit i ulaganje u projekat. Arbitražni tribunal presudio je da je Elektroprivreda RS češlkom ČEZ-u dužna isplatiti 15 miliona maraka. Nakon parnice Vlada je ponovo pokrenula  projekat ''Gacko 2'', koji ne ostavlja mnogo nade da se nešto nauičo nakon fijaska sa ČEZ-om. 

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks