Ništa od jeftinijeg osiguranja automobila


Ništa od jeftinijeg osiguranja automobila

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, s ciljem očuvanja stabilnosti i povjerenja u tržište osiguranja u uslovima izazvanim posljedicama pandemije virusa COVID-19.

Kako je pojašnjeno, izmjenama Zakona predviđeno je da se prolongiraju utvrđeni rokovi za uvođenje djelimične i potpune liberalizacije cijena osiguranja od autoodgovornosti za period od tri godine.

U stvarnom životu to znači da će vlasnici vozila, koji su se ponadali da će im osiguravajuće kuće, pritisnute liberalizacijom i tržišnom utakmicom, ponuditi jeftinije osiguranje automobila, što bi pojeftinilo i ukupne troškove oko registracije, morati još sačekati takvo pojeftinjenje.

Na ovakav potez Vlada RS se odlučila, kako je saopšteno, “kako bi se realizacijom ove reformske mjere, koja je implementirana u strateške dokumente Republike Srpske, u narednom periodu, po stabilizaciji opštih zdravstvenih i ekonomskih neprilika, ostvarili željeni pozitivni efekti na sektor osiguranja”.

– S obzirom na to da društva za osiguranje, putem filijala, posluju u oba entiteta, postoji potreba za očuvanjem harmonizovanih uslova poslovanja na tržištu osiguranja, a što bi se takođe trebalo uzeti u obzir prilikom razmatranja i donošenja predloženog zakona u Republici Srpskoj. U FBiH se zakon već duže vrijeme nalazi u proceduri usvajanja, zbog čega će rokovi za liberalizaciju morati biti prolongirani – saopšteno je iz Vlade RS.

Izvor: srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks