Nismo zadovoljni pravosuđem u BiH, razmatramo rad VSTS-a

Nismo zadovoljni pravosuđem u BiH, razmatramo rad VSTS-a

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler danas je zvanično otvorio novoizgrađenu zgradu Opštinskog suda u Tuzli. Tom prilikom je poručio da EU nije zadovoljna radom pravosuđa u Bosni i Hercegovini, naglasivši da trenutno razmatraju i rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u našoj zemlji.

Stručno osoblje Opštinskog suda u Tuzli u novoj zgradi je počelo raditi 10. februara ove godine, a izgradnju kompletnog objekta finansijski je podržala delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koja je za ovu namjenu izdvojila okvirno 4,5 miliona KM.

Tokom današnjeg svečanog otvaranja zgrade još jednom je naglašena važnost nezavisnosti bh. pravosuđa, za koju se zalaže i delegacija Evropske unije.

"Ovo je sada vjerovatno jedna on najljepših i najbolje opremljenih zgrada općinskih sudova u Bosni i Hercegovini. EU je proteklih godina uložila više od 20 miliona KM u rekonstrukciju i opremanje objekata sudova i tužilaštva na prostoru cijele BiH, a polovina sredstava otišla je u Tuzlu", izjavio je ambasador Sattler nakon svečanog otvaranja zgrade.

On kaže da pravosuđe u našoj zemlji mora imati mogućnost rada u uslovima koji su u skladu s evropskim standardima.

"Drugi dio ove jednačine je funkcionalno pravosuđe. Građani ove zemlje imaju pravo da uživaju adekvatne usluge od rada sudova i tužilaštva. Građani žele vidjeti pravična suđenja koja se završavaju u razumnom roku i da niko nije iznad zakona. Nama iz EU je ovaj drugi dio jednačine veoma važan. Ne smatramo zadovoljavajućim ono što smo do sada vidjeli u smislu rada pravosuđa", dodao je Sattler.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik u Bosni i Hercegovini rekao je da očekuje konkretniji napredak i iskorake kada je riječ o pravosuđu i generalno vladavini prava u ovoj zemlji.

"Generalno, to i jeste u konačnici suština evropskih integracija. Moramo vidjeti ova poboljšanja i u BiH u smislu unapređenja rada pravosuđa i vladavine prava", potcrtao je Sattler.

Govoreći o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, Sattler je naveo da se trenutno razmatra njihov rad, naglasivši da očekuju mnogo više rezultata od ovog pravosudnog organa.

"Istovremeno očekujemo od zakonodavca da uradi svoj dio posla, imajući u vidu potrebne izmjene i dopune zakona o VSTV-u. Očekujemo uspostavljanje takozvanih jedinica za integritet, a izmjene bi trebale omogućiti i kontrolu imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija, što je jedna standardna mjera koja se primjenjuje i u drugim zemljama, uključujući i zemlje Balkana", dodao je Sattler.

Novinar portala Klix.ba od Sattlera je tražio i komentar vezano za prošlosedmično hapšenje premijera Federacije BiH Fadila Novalića i ostalih koji su osumnjičeni u aferi "Respiratori". Kako nam je kazao, građani očekuju pravično suđenje, naglasivši da niko ne smije biti iznad zakona.

"Također, građani očekuju rad pravosuđa bez ikakvih političkih utjecaja i pritisaka. To je jedan od najviših principa, što smo vrlo jasno istakli i u saopćenju zajedno s drugim kolegama ambasadorima zemalja Evropske unije", nastavio je Sattler koji nije precizirao da li je nakon hapšenja Novalića i ostalih bilo političkih pritisaka na rad pravosuđa.

Predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović smatra da je veoma značajno da pravosudne institucije imaju adekvatne uslove rada, kako bi pružali građanima kvalitetnije i brže usluge.

"Međunarodna zajadnica, a najviše Evropska unija, od samog početka reformskih procesa u BiH ulagala je značajne napore i podršku. Svako razvijeno evropsko društvo počiva na vladavini prava, a BiH opterećena procesom tranzicije i posljedicama ratnih dešavanja svakako treba podršku trećem stubu vlasti. Zahvalni smo našim partnerima koji imaju strpljenja i izdvajaju sredstva poreznih obveznika zemalja članica EU da bi potpomogli BiH na putu ka punopravnom članstvu", rekao je Tulumović.

Općinski sud u Tuzli jedna je od najvećih pravosudnih institucija u BiH u pogledu broja predmeta koji se procesuiraju, nosilaca pravosudnih funkcija i ostalog osoblja koje pruža podršku u radu sudija.

"Dugo smo se nosili s problemom nedostatka prostora, što je utjecalo na efikasan rad suda. Dijelili smo zgradu s druge dvije institucije i već sada kada skoro pola godine radimo u novoj zgradi pitamo se kako smo zaista mogli uopće obavljati naše poslove efikasno", dodao je Tulumović.

Prije svečanog otvaranja novoizgrađene zgrade delegacija Evropske unije u BiH posjetila je Univerzitetski klinički centar u Tuzli. Ovoj zdravstvenoj ustanovi uručili su vrijednu donaciju u medicinskoj opremi, koja uključuje i respirator za intenzivnu njegu i anesteziju te veću količinu zaštitnih odijela i maski.

Nabavku opreme je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći za hitne medicinske potrebe BiH u odgovoru na COVID-19, ukupne vrijednosti sedam miliona eura, koji provodi UNDP BiH.

Sattlerova posjeta Tuzli nastavljena je obilaskom rekonstruisanih zgrada Kantonalnog suda i Tužilaštva TK, za čije je uređenje Evropska unija također izdvojila znatna finansijska sredstva.

Izvor: klix.ba 

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks