Nisam vidjela pametniji virus


Nisam vidjela pametniji virus

Srpska naučnica Isidora Stanković, doktorant biomedicinskih nauka koja radi i usavršava se u SAD, objavila je nalaze važnog naučnog rada koji praktično pokazuje na koji način virus kovid 19 napada organizam. Iz tih nalaza, kako Stanković navodi, proizilazi nekoliko važnih zaključaka, ali dva su prelomna - "biće izuzetno teško napraviti antiviralne lekove za kovid, a da sam virus nije mogao biti napravljen u labaratoji".

"Kao neko ko izučava RNK, ovo je potpuno fascinatno otkriće... Nisam skoro videla pametniji virus", navela je na svom Fejsbuk profilu Isidora Stanković, doktorantkinja biomedicinskih nauka "Weill Cornell Medicine" u Njujorku, prenosi "Blic".

Ona je poručila da, nakon otkrića iz ovog naučnog rada, svi treba da se naviknemo na maske i distancu. Kako je navela riječ je o, prema njenom mišljenju, "najznačajnijem radu koji objašnjava kako kovid 19 efektivno inficira čoveka". "Rezultati neverovatni", naglasila je. Rad u izvornom obliku možete pročitati u magazinu "Cell".

Ivana je, inače, porijeklom iz Niša, a živi i radi u Njujorku, u "Weill Cornell Medicine", visokoj školi medicinskih nauka u ovom gradu. Kako je navela i u objavi koju ispod možete pročitati u cjelosti, bavi se izučavanjem RNK. "Ono što je pomenuti rad otkrio, govori o tome da kovid nije 'neprijatelj' koji koristi jednostavnu strategiju. Dok ostali virusi imaju jedan način na koji targetiraju stvaranje proteina, kovid ima tri načina da istovremeno uništi naše proteine. Prognoze za pravljenje lekova, upravo iz tog razloga, nisu nimalo optimistične".

Izvor: blic.rs/Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks