Nikolina Jelić: Sramotni revanšizam režima upakovan u zakonske okvire (Foto)

Nikolina Jelić: Sramotni revanšizam režima upakovan u zakonske okvire (Foto)

Naša sjajna Nikolina Jelić iz Gacka, koja već dugo vremena istražuje i bori se za rješavanje ekoloških problema, užasnog trovanja građana i zagađenja Gatačkog polja i većeg dijela Hercegovine oblacima pepela, dima i otrovnih čestica iz Rudnika i termoelektrane Gacko, uradila je novo istraživanje i napisala sjajan tekst o mobingu, političkim pritiscima i revanšizmu nove vlasti i „čestitog“ SNSD-ovog gradonačelnika Ognjena Milinkovića, koji prenosim u cjelosti.

Revanšizam upakovan u zakonske okvire

Realnost u kojoj bitišemo govori nam sve suprotno od onoga što priča načelnik Gacka, Ognjen Milinković. Javnosti je poznat slučaj Rade Starović koja je izgubila radno mjesto šefa računovodstva, jer je načelnik odlučio da se prilagodi okolnim lokalnim samoupravama i samim tim tu funkciju ukine. Žena koja ima iza sebe 39 godina radnog staža, dolazi na posao i saznaje da ga više tu nema, a načelnik nije zainteresovan da joj odgovori na pitanja.

Ali je zainteresovan da odgovori na poziv svom stranačkom šefu, Miloradu Dodiku, te će vrlo lagodno sjesti u službeni automobil i zaputiti se na drugi kraj Republike Srpske, a svojim zaposlenima neće dati odgovore na najbanalnija pitanja. Njima od krucijalnog značaja, a njemu potpuno nevažna.

Da li postoji nešto gore i kukavičnije od toga, da dolaskom na neku političku funkciju (naročito na vrh naše male švajcarske piramide), čovjek toliko raširi svoja krila, iako nema nikakvih osnova za to, pa krene da se bahati i da se ponaša kao da je opština njegova privatna svojina? Šta se desilo sa radnicima koji su dobili otkaze na samom početku Ognjenovog mandata? Zašto se ljudima koji jedva krpe kraj sa krajem smanjuju plate, dok Milinković ima dva savjetnika, iako zakon i pravilnik predviđaju samo jednog?

Ko to sve plaća? Pa, građani. A zašto građani ćute? Pa, zato što strahuju od represije i gubitka radnih mjesta. A do kada će vladajući nastaviti da rade šta god požele i prekrajaju zakone i pravilnike kako njima ide u korist? Pa, sve dok građani svoje nezadovoljstvo drže među svoja četiri zida. Jedan savjetnik, Slijepčević, prima platu od 1,8 hiljada KM, a drugi, Mijanović prvobitno gotovo 2 hiljade KM. Onda je otišao dalje od Gacka, ali ne i od drugog angažovanja, čija cijena iznosi 2,7 hiljada KM. Šta li ga savjetuju? Čemu li ga uče?

Ne idu na posao, uredno su plaćeni, zavode red obojen crvenim bojama, smatraju da su šerifi Gacka, idu na skupove pod šatore, možda čak i pjevaju sa svojim, kako Đajić reče „voždom“ kako im se da ne kažem šta. Možda i ne misle tako, ali nemaju hrabrosti da ga opomenu da neka lična mišljenja i grotlo gluposti i bezobrazluka, zadrži u sebi.

Žalim te ljude, jer je dobar dio među njima obrazovan, a svoje znanje su podredili Dodiku i njegovoj matrici. Inspektori i pojedini zaposleni govore da ne znaju za ovaj slučaj, iako smo svi svjesni da se u Gacku, koje je jedno malo mjesto, sve zna.

Pomenuta Rada, govori da je u pitanju mobing i revanšizam, jer nije željela da napravi lažni izvještaj koji bi išao protiv prethodne vlasti, na čelu sa načelnikom Radmilovićem.

Ono što se osjeti u samom vazduhu, pored pepela i sumpora, jeste oblak konstantnog pokušavanja obaranja prethodne vlasti u očima građana Gacka. Kao da je lokalna vlast tu dovedena samo da bi pričala priče i širila neprijateljsku atmosferu prema prethodnicima. Dugovi koji su dolazili za 2021. godinu, planski su željeli da smjeste u 2020. Rada je odbila da učestvuje u tim izakulisnim radnjama, a onda je odjednom njeno radno mjesto nestalo. Ali načelnik kaže da nije u pitanju nikakav mobing, ili, ne daj Bože, otvorena stranačka stvar, već on želi da se približi drugim lokalnim samoupravama. Zakonski ukinuto radno mjesto važi za Radu i građane, a zakonski predviđen jedan savjetnik ne važi za Milinkovića.

Ono što bode oči jeste Ognjenova izjava, da svaki radnik traži svoja prava i pokrene spor. A znamo da je pravosuđe pod potpunom kontrolom vladajućih.

AkoBogda, za nešto više od godinu dana, neće više biti.

Piše: Nikolina Jelić
Foto naslovna: rtrs.tv
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter