Nikada dosta načina za obračune sa političkim i drugim protivnicima: Tvitovanje Milorada Dodika (Foto)

Nikada dosta načina za obračune sa političkim i drugim protivnicima: Tvitovanje Milorada Dodika (Foto)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik odnedavno je aktivan na društvenoj mreži Tviter gdje, pored njemu uobičajenih političkih poruka, postavlja i informacije iz ličnog života. Da li se Dodikovo tvitovanje može posmatrati kao novi vid političke komunikacije, uzevši u obzir da SNSD sve ozbiljnije shvata moć interneta i društvenih mreža, ili će biti samo još jedan poligon za obračun sa političkim neistomišljenicima?

Nije novina da političari, čak i predstavnici vlasti, koriste društvene mreže. Mnogi predsjednici i premijeri širom svijeta odavno imaju naloge na društvenim mrežama, Fejsbuku i Tviteru prije svih. Naravno, malo njih postavlja objave, uglavnom to za njih rade osobe zadužene za PR. Odskora se svjetskim liderima u virtuelnom svijetu pridružio i Milorad Dodik. Doduše, njegove poruke i izjave su se i prije mogle vidjeti na Fejsbuku ili Tviteru, samo što se ovaj put objavljuju na njegovom zvaničnom profilu.

Može se primijetiti da SNSD, kao stranka koja je uvijek preferirala neposredan kontakt sa građanima, nerijetko banalizovan do te mjere da su pod šatorima uz pečenje i “pevaljke” dolazili do “srca i duša” potencijalnih glasača, sve ozbiljnije shvata potencijal novih, digitalnih informacionih tehnologija. Daleko od toga da i prije nisu bili aktivni na društvenim mrežama, posebno pojedinci, ali otvaranjem zvaničnog Tviter naloga Milorada Dodika prave novi iskorak. Ipak, izbori su sve bliže.

Koliko su društvene mreže moćno oružje u političkoj areni pokazuje i trijumf Draška Stanivukovića na izborima za gradonačelnika Banjaluke prije dvije godine. Više nego aktivan, sa gotovo svakodnevnim objavama, Stanivuković je uspio doći, prije svega, do mlađih birača i privući njihovu pažnju. Otvaranje naloga Milorada Dodika na Tviteru se može posmatrati, s jedne strane, i kao pokušaj odvlačenja mladih sa naloga opozicionih političara. Doduše, Stanivuković je, za razliku od Dodika, imao slobodu što nije bio u strukturama vlasti kada se kandidovao za gradonačelnika pa njegove aktivnosti na društvenim mrežama nisu “robovale” formalizmu. Višestruki pristup uz kombinaciju sa populizmom i patetikom omogućili su Stanivukoviću da zadobije pažnju mladih, ali i ostalih korisnika društvenih mreža.

Međutim, bez obzira na zvaničnu funkciju, teško je pretpostaviti da će se i Dodik ustručavati od patetike i populizma, uz oprobano etiketiranje, proskribovanje i stigmatizaciju, što već godinama koristi. Nešto više od mjesec dana aktivnog korištenja Tvitera dokazuju ovu pretpostavku. Dodik je u tom periodu, pored ličnih informacija, zvaničnih objava i političkih stavova, nastavio sa praksom iz “stvarnog svijeta”. Naravno, kada kažemo Dodik, mislimo na one koji mu postavljaju objave na Tviter, ali on svakako stoji iza njih potpisom da je u pitanju njegov zvanični nalog.

Prozivke, etiketiranja i stavljanja mete na čelo nastavili su se i u virtuelnoj sferi. Posljednji primjeri su napad na novinarku Blica Milkicu Milojević i bivšeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

U skladu sa jednim od glavnih principa elektrotehnike, samo primijenjenim u politici – “ako nešto radi, ne mijenjaj”, Dodik i ljudi oko njega Tviter koriste za već oprobane metode označavanja domaćih izdajnika i stranih plaćenika. Naravno, ne prezajući od napada i na novinare, što Dodiku svakako “ide od ruke”.

Slijedeći teorijske postavke, Tviter nalog Milorada Dodika je iskorak u “političkoj borbi” i predstavljaće odličan instrument za pridobijanje pažnje novih glasača. Uzevši u obzir da se javna sfera u značajnoj mjeri prenijela u virtuelno okruženje, “digitalni iskorak” će svakako donijeti benefit Miloradu Dodiku i SNSD-u. Međutim, ukoliko teoriju ostavimo po strani, Tviter će Dodiku poslužiti, kao što su mu poslužili i ostali mediji, ali i tribine i šatori, za obračun sa neistomišljenicima, i to ne samo iz političke sfere, nego s bilo kim ko se usudi da mu protivriječi, novinarima prije svih. Do izbora, ali i nakon njih, možemo očekivati pregršt zamjena teza, spinovanja, etiketiranja, proskribovanja i omalovažavanja, što je i do sada bila odlika Milorada Dodika. Ipak, cilj opravdava sredstva. Sve za vlast, vlast ni za šta.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter