Nikad žešća borba za savjete mjesnih zajednica u Banjaluci: Nervoza natjerala partijske vođe u lov na glasove (Foto)

Nikad žešća borba za savjete mjesnih zajednica u Banjaluci: Nervoza natjerala partijske vođe u lov na glasove (Foto)

Izbori za savjete mjesnih zajednica u Banjaluci su ove godine popularniji nego ikada; čak su animirali najznačajnije stranačke lidere, koji su se aktivno uključili u kampanje u potrazi za glasovima birača.

Ove političare birači su obično mogli vidjeti samo na velikim stranačkim skupovima pred lokalne ili opšte izbore, ali ove godine to nije slučaj.

Naime, u Banjaluci su za kraj sedmice zakazani izbori za nova rukovodstva mjesnih zajednica, a političke stranke su u kampanji kao nikada ranije. Tako možemo vidjeti lidera SNSD Milorada Dodika kako sa lokalnim funkcionerima ove partije, u naselju Česma, obilazi lokaciju na kojoj se treba graditi novi most ili se na stranačkom skupu druži s mještanima Gornje Piskavice, Bistirce, Saračice,…  

Opšti izbori

Ne zaostaju ni ostale stranačke vođe, tako je predsjednik PDP Branislav Borenović čest učesnik skupova u banjalučkim mjesnim zajednicama. Građani su ga između ostalih mogli vidjeti i čuti u naseljima Česma, Rosulje, Zalužani, Nova Varoš… kako animira birače da podrže listu „Za naša naselja“. Slično je i sa liderom SPS Goranom Selakom, koji se u prvim redovima u naseljima Šargovac i Zalužani trudio da pridobije birače, kako bi podržali istu listu, koju predvodi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Ta promjena u ponašanju partijskih lidera povlači pitanje zašto su se predsjednici stranka toliko uključili u izbore savjeta mesnih zajednica u Banjaluci.

Foto: Vesna Popović/RAS Srbija

Politikolog Velizar Antić kaže da je primjetno da su se u ovom trenutku političke partije zainteresovale za ove izbore mnogo više nego što je to do sada bio slučaj.

– Nekoliko razloga je za ovu promjenu. Prije svega, opšti izbori nas očekuju u oktobru i izbori za mjesne zajednice predstavljaju idealnu priliku za političke partije da pokrenu stranačku mašineriju i infrastrukturu. S druge strane, već duže vremena političke partije uveliko rade na razvoju stranačkih infrastruktura u Banjaluci – objasnio je on.

Dodao je da SNSD, koji je u velikoj mjeri izgubio povjerenje naroda u prethodna dva izborna ciklusa, želi da zaustavi taj trend.

– S druge strane, PDP na fonu dobrih rezultata sa prethodnih izbora želi da zadrži taj trend dobrih rezultata. SDS je na prošlim lokalnim izborima ostvario jako loš rezultat i želi da ga popravi – rekao je Antić.

Napominje da ostale stranke žele da vide koliku podršku uživaju u ovom trenutku.  

– Banjaluka je izuzetno važna i za čitavu Srpsku, jer je najveći grad i na određeni način rezultati iz Banjaluke imaju veliki uticaj i na čitavu Srpsku. Iz ovog razloga su se angažovali i predsjednici političkih partija kako bi pomogli da na izborima za mjesne zajednice njihove partije ostvare što bolji rezultat – naglasio je Antić.

Rejting stranaka

Redovni profesor na Univerzitetu Istočno Sarajevo i sociolog Drago Vuković smatra da ovaj preokret u ponašanju političara samo pokazuje nervozu koja vlada u strankama.

– Izbori za savjete mjesnih zajednica su još jedan indikator stanja politike danas. Ovdje je očita i vidljiva nervoza političkih stranaka, jer se nalazimo u izbornoj godini – kazao je Vuković i napomenuo da su po pravilu  izbori u mjesnim zajednicama apolitični.

Foto: Ustupljena fotografija/Drago Vuković 

– Tamo se biraju oni koji žele da pomognu svojim mjesnim zajednicama, oni kojima mještani vjeruju, koji trebaju uz pomoć lokalnih samouprava da poboljšaju kvalitet života u seoskim i gradskim zajednicama. Pošto imamo potpuno ogoljelu i interesnu politiku, i ovo pretvaramo u političko nadmetanje. Čim se završe izbori za savjete MZ odmah će početi lažno promovisanje snage političkih partija kao nagovještaj neke “velike” pobjede u oktobru – smatra Vuković.

Naglasio je da te manipulacije najviše štete upravo političkim strankama, jer je, kako kaže, očito da njihov rejting sve lošiji.

– Primjer vanrednih izbora u Prijedoru to najbolje pokazuje. Poznato je da je na tim izborima izašao veoma mali broj birača, a na izbore u MZ po pravilu ne izlazi više od 20 procenata upisanih u biračke spiskove. I sada neko govori o snazi i popularnosti stranaka i lidera!? Šta ćemo sa tih 60 do 70 posto onih koji su nezainteresovani za izbore ovog tipa?  Moguće je da “silazak” lidera na taj početni nivo političkog djelovanja predstavlja pokušaj vraćanja kakvog-takvog ugleda politike u narodu,  ali mislim da je to pogrešna taktika. Narod ne prepoznaje istinsku brigu o njima od strane političara; on to doživljava kao  još jedno poniženje, jer su ti susreti od izbora do izbora. Nisam optimista da se ovakvom politikom može nešto ozbiljnije postići ako govorimo o odgovornom, moralnom, dosljednom političkom djelovanju – istakao je on.

Smjena vlasti

Naglasio je da ljudi na ovim prostorima dugo žive u ozbiljnoj političkoj krizi.

– Iz ugla pozicije i opozicije, jedni i drugi su veoma nervozni, dobrim dijelom uplašeni zbog izbora koji će biti na jesen. Vlast pokazuje nervozu, jer je taj period vladavine dosta dug. To po logici stvari dovodi do zamora sistema, do problema koji stoje uvijek kako se izbori približavaju – kazao je Vuković .

Navodi da je u našem društvu  strah od gubljenja vlasti glavno obilježje politike.

– U uređenim državama ta smjena vlasti je potpuno normalna i česta pojava. Opozicija, s druge strane, još više ispoljava tu nervozu, jer već dugo vremena ne može da dovede do društvenih i političkih promjena. To je po mom mišljenju veći problem od problema opstanka na vlasti. Bilo je u proteklih 15-ak godina situacija kada je vlast bila sazrela da ode. Zašto se to nije desilo? Jednom sam izjavio da nije imao ko da tu  vlast zamijeni. Nisam siguran da je i danas stanje drugačije. S jedne strane imamo vlast koja se izvještila uprkos mnogobrojnih problema, da i dalje opstaje, a s druge strane blijedu, razjedinjenu opoziciju, bez novih političkih programa i novih lidera koji bi mogli iznijeti te promjene. Vidjećemo u oktobru da li sam u pravu – zaključio je on.

MOĆ ODLUČIVANJA

Politikolog Velizar Antić kaže da izbori za mjesne zajednice do sada nisu bili značajni političkim strankama, jer same mjesne zajednice nemaju značajniju ulogu u odlučivanju i sprovođenju politika na lokalnom nivou.

– To nije dobro, jer bi proces odlučivanja trebao da bude prenesen na što niži nivo i da građani imaju mogućnost da sami odlučuju šta da se uradi u njihovoj mjesnoj zajednici – poručio je on.

Piše: Vesna Popović
Foto: naslovna: PDP
Izvor: srpskainfo.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter