Nijemci masovno hrle u Hrvatsku, kolone duge 11 km


Nijemci masovno hrle u Hrvatsku, kolone duge 11 km

Austrijski mediji navode da se, umjesto gužve na granicama pri ulasku u Austriju, ogromna kolona stvorila na izlasku iz zemlje. Kako prenosi portal novilist.hr, riječ je zapravo o njemačkim turistima koji su pohrlili u Hrvatsku, uprkos odluci Austrije da uvede obavezu testiranja za svoje građane koji dođu iz Hrvatske ili ih stavi u karantin. Ta odluka je inače izazvala pravi verbalni rat između hrvatskih i austrijskih političara.

Austrija je Hrvatsku najprije označila kao veoma rizičnu zemlju za putovanje kada je riječ o mogućnosti zaražavanja koronavirusiom, a potom je donijeta odluka da se svi koji ulaze u Austriju, a boravili su u Hrvatskoj, obavezno testiraju, odnosno da im je za ulazak u zemlju potreban negativan test.

Uprkos očekivanjima Austrije da se stvore gužve na granicama pri povratku domaćih turista, kolona na granici je ogromna. Ali u suprotnom pravcu. Naime, na izlasku iz Austrije je kolona od 11 kilometara. Austrijski mediji koji taj podatak objavljuju s dozom "šoka", navode da su u toj koloni Nijemci, koji putuju prema Hrvatskoj i koji, kako navode hrvatski mediji, očigledno nemaju straha od korone u Hrvatskoj. Navodi se i da je prethodnog vikenda u Hrvatsku ušlo više od 80.000 njemačkih turista, piše Novi list.

Njemačka nije izdala negativne preporuke za putovanja prema Hrvatskoj niti je Institut Robert Koch, koji prati epidemije, proglasio Hrvatsku rizičnom zemljom. "Njemački turisti se trenutačno ne moraju suočiti s obveznim testovima", piše list Zidojče cajtung o koroni u Hrvatskoj, i pojašnjava svojim čitaocima da veliki dio hrvatske obale ima mali broj novozaraženih. "Za donošenje odluke mjerodavni su stvarni trendovi, a ne trenutna slika", saopštili su iz njemačkog Ministarstva spoljnih poslova u pogledu uvođenja mjera protiv širenja koronavirusa za ljude koji dolaze iz Hrvatske. "Dakle, njemački turisti se trenuno ne moraju suočiti s obaveznim testovima", zaključuje Zidojče cajtung.

Izvor: novilist.hr/Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks