Nijedan akt koji definiše zaštitu životne sredine nije ispoštovan, ko je izdao ekološku dozvolu? (Video)


Nijedan akt koji definiše zaštitu životne sredine nije ispoštovan, ko je izdao ekološku dozvolu? (Video)

Mještani Bistrice najavljuju nove tužbe zbog eksploatacije uglja - Grupa građana iz Bistrice najavljuju tužbu protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske nakon što je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske odobrilo upotrebu rudarskog objekta na ležištu Bistrica kod Prijedora privrednom društvu “Drvo-eksport” iz Teslića, u vlasništvu Srđana Klječanina Rufija.

Zoran Ninić, mještanin Bistrice, ističe da po svim pravilnicima, normativima, ekološka dozvola nije mogla da bude izdata jer nisu ispunjeni uslovi za izdavanje.

“Mi smo uputili primjedbe prije nego što je sama dozvola izdata, dokumentovali, dali fotografije, stanje na terenu. Nijedan akt koji definiše zaštitu životne sredine nije ispoštovan”, rekao je Ninić.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske kažu da je upotrebna dozvola izdata nakon što je koncesionar pribavio svu potrebnu dokumentaciju propisanu zakonom, dobio vodnu i ekološku dozvolu i nakon što mu je odobrena projektna dokumentacija.

“Koncesionar tek sada može da eksploatiše ugalj u komercijalne svrhe i da uplaćuje koncesionu naknadu za eksploataciju u visini od 2,6 KM po toni eksploatisanog uglja. Ovaj iznos predstavlja prihod budžeta Republike Srpske i budžeta lokalne zajednice, kojoj se uplaćuje 70 odsto prikupljenih sredstava”, navode iz nadležnog ministarstva.

Ističu da je koncesioni ugovor za eksploataciju uglja na ovoj lokaciji zaključen krajem septembra prošle godine.

“Koncesionar je od tada pripremao svu potrebnu dokumentaciju te je, u skladu sa zakonskim propisima koji regulišu ovu oblast, u međuvremenu vršio probni rad”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Podsjećamo, mještani Bistrice odavno protestuju zato što ne žele rudnik uglja koji je počela da kopa firma Drvoeksport iz Teslića, koja se nalazi u vlasništvu Srđana Klječanina.

U junu prošle godine Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske je zaprimilo krivičnu prijavu protiv NN lica zbog nelegalnih aktivnosti u selu Bistrica kod Prijedora i proslijedilo ga Okružnom tužilaštvu u Prijedoru.

Nezavisni mediji su danima upozoravali kako mještani Bistrice tijelima brane svoje selo i kako je vrlo upitno da li preduzeće koje je sa mašinerijom ušlo u to selo ima sve potrebne dozvole, dok su ATV i RTRS po oprobanom receptu odlučili da pruže medijsku pomoć investitorima.

Uprkos protivljenju mještana Bistrice, Vlada Republike Srpske pokrenula je postupak dodjele koncesije na iskopavanje uglja lignita.

Nakon što su dva mjeseca upozoravali da kamioni koji kopaju zemlju u tom selu rade bez potrebnih dozvola a Vlada je i pored toga pokrenula inicijativu za dodjelom koncesije, mještani Bistrice su krajem jula prošle godine ponovo organizovali proteste zbog namjere vlasti da u tom selu bude otvoren rudnik uglja.

 

Nakon početka otkopavanja uglja, analiza Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske potvrdila je da voda u Bistrici, u neposrednoj blizini kopa, sadrži količine aluminijuma dvadeset puta veće od dozvoljenih.

Krajem januara ove godine mještani MZ Bistrica su zbog dodjele koncesija za otvaranje rudnika lignita na području ovog naselja podnijeli tužbu protiv Grada Prijedora, Republike Srpske i preduzeća “Drvo-export” iz Teslića.

Nakon više mjeseci iskopavanja, kop se proširio i prijeti da proguta imanja mještana.

Polovinom februara održan je još jedan protest mještana Bistrice koji su opet upozorili na štetu koju ovom selu pravi novootvoreni rudnik uglja lignita.

Nedavno je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske donijelo rješenje kojim se odobrava upotreba rudarskog objekta privrednom društvu „Drvo eksport“ iz Teslića na ležištu „Bistrica“ kod Prijedora, iako iskopavanje uglja na pomenutom lokalitetu traje već nekoliko mjeseci.

Foto naslovna: Gerila.info/Protest mještana Bistrice kod Prijedora zbog otvaranja rudnika
Video: Gerila Portal
Izvor: Nezavisne/gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter