Nije što je moj kum, ali stvarno je Mile Radišić zaslužio više od 100 miliona KM da mu platimo iz budžeta za zgradu UIO


Nije što je moj kum, ali stvarno je Mile Radišić zaslužio više od 100 miliona KM da mu platimo iz budžeta za zgradu UIO

Predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, održali su hitan sastanak u Banjaluci, povodom zahtjeva koji je Uprava za indirektno oporezivanje(UIO) BiH podnijela Savjetu ministara BIH da joj, pored ranije odobrenih 36 miliona KM, odobri dodatnih 63 miliona KM za kupovinu zgrade u Banjaluci, koju je UIO na tenderu ponudio biznismen Mile Radišić za 98,5 miliona KM. Nakon sastanka, Dodik i Čović su saopštili da su uputili zajednički apel da Savjet ministara što prije usvoji zahtjev UIO, radi kupovine zgrade od Radišića.

„Direktor Uprave gospodin Džakula, kojeg osobno znam, rekao mi je da je ovo fantastična prilika, pošto je riječ o biseru graditeljstva čija je cijena daleko ispod tržišne vrijednosti. Kupovina će se u cijelosti otplatiti za nekoliko mjeseci, jer će Uprava dobiti sjajne uslove za rad, imaće mnogo više uposlenika, radiće u tri smjene, a neizravni porezi biće duplirani. Također, gospodin Džakula pripravan je da odmah premjesti središnjicu Uprave u zgradu gospodina Radišića koji je, mogu vam to slobodno otkriti, danas u razgovoru sa mnom i gospodinom Dodikom kazao da će pozvati Upravu da odmah usele u njegovu zgradu, a da mu se 98,5 miliona maraka isplati naknadno u ratama. Gospodin Radišić je doista zavrijedio svaku marku iz budžeta, jer predugo čeka na odluku naših institucija. Sa svoje strane zahvalan sam mu na razumijevanju, kao i gospodinu Dodiku što je posredovao u ovom iznimno važnom aranžmanu za cijelu BiH“, rekao je Čović novinarima nakon sastanka sa Dodikom.

„Kao što ste čuli, Radišić je dao velikodušnu ponudu i izašao nam u susret da mu iz budžeta platimo u nekol'ko rata. On čak ne traži ni cijelih 100 miliona maraka, već milion i po manje, što je smiješna cijena za jedan tako multifunkcionalan poslovni objekat u Banjaluci, koji, uz to, predstavlja arhitektonski dragulj našeg grada“, izjavio je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše optužbe iz redova opozicije da je tender UIO namješten jer je Radišić njegov kum, Dodik je burno reagovao. „Pa, ko koga ovdje zaje.....va! Prvo, Mile je zaslužio da mu damo i više od 100 miliona maraka, jer taj objekat vrijedi daleko više od tih 100 miliona, a on nam ga daje ispod cijene i još na rate bez kamate! I to čini baš zato što smo kumovi, što hoće da učini kao kum kumu, jer obojica radimo za dobrobit našeg naroda! A da je neki hohštapler na mom mjestu koji misli samo na svoj lični interes, kum Mile nikad ne bi tako jeftino dao tu zgradu! I druga stvar, da je tačno da je ovdje nešto namješteno, valjda bi se još neko, pored kuma Mileta, prijavio na tender UIO! Al' nije, a znate zašto? Zato što niko nema tako reprezentativan objekat u cijeloj Banjaluci za potrebe jedne važne institucije kao što je UIO, niti ovdje to može da izgradi tako kvalitetno bilo ko drugi, sem kuma Mileta. Ali, nezavisno od toga što je moj kum, mislim da ovdje svi treba da pokažu bar malo poštovanja prema gospodinu Radišiću, kao dobrotvoru i neimaru, a ne da se uporno lansiraju i prenose neke laži i klevete“, poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje na koji način će Savjet ministara BiH donijeti odluku da odobri dodatna 63 miliona maraka UIO za kupovinu zgrade, imajući u vidu da predstavnici RS i dalje ne učestvuju u radu institucija BiH, Dodik je rekao da tu nema ništa nejasno. „ Mi imamo dogovor u RS da ne učestvujemo u odlučivanju u institucijama BiH, sem u slučajevima kada RS može pretrpjeti štetu zbog našeg neučestvovanja. A RS bi pretrpjela direktnu štetu ako ne kupimo zgradu od kuma Mileta. Da ne bi nastupila ta šteta, Zoran Tegeltija će zakazati hitnu telefonsku sjednicu Savjeta ministara na kojoj će i formalno biti prihvaćen zahtjev UIO, čime će biti obezbijeđeno svih 98,5 miliona maraka. Gospodin Čović i ja smo i to danas dogovorili, a telefonom smo dobili garancije i od gospodina Izetbegovića da će podržati taj dogovor. 'Ajd' sad zdravo!“, saopštio je Dodik na kraju svog obraćanja.

Tekst je satiričnog karaktera

Piše: Slobodan Durmanović
Foto naslovna: radiosarajevo.ba
Izvor: 6yka.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter