Nevjerovatno! U Bijeljini tvrde da ne mogu da sprovedu izbore, a razlog je bizaran


Nevjerovatno! U Bijeljini tvrde da ne mogu da sprovedu izbore, a razlog je bizaran

Gradska izborna komisija (GIK) Bijeljina nema nužne i zakonom propisane uslove za sprovođenje lokalnih izbora 2024. godine, saopšteno je danas iz GIK-a.

U obavještenju o nemogućnosti sprovođenja izbornih aktivnosti u Bijeljini, koje je upućeno Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) i javnosti, iz GIK-a su naveli da od 2022. godine nemaju pristup Centru za birački spisak, nakon što je gradonačelnik službenika ovog centra, koji je prošao obuku i imao pristupnu šifru, rasporedio na drugo radno mjesto.

-Ova izborna komisija od 2022. godine nema pristup Centru za birački spisak – istakli su iz GIK-a.

Iz GIK-a su podsjetili da su se CIK-u u više navrata obraćali zahtjevom da u okviru datih ovlašćenja preduzme radnje prema nadležnim da se Izbornoj komisiji u Bijeljini obezbijede bar nužni uslovi za sprovođenje lokalnih izbora 2024. godine.

Iz GIK-a Bijeljina naveli su da ne mogu postupiti po zahtjevu/naredbi CIK-a da izvrše pridruživanje “nepridruženih birača”, putem aplikacije za pasivnu registraciju birača i sve to do ponedjeljka, 13. maja.

-Vi ste nas istim mejlom podsjetili i napomenuli da je izborni period počeo, a time i aktivnosti, da su rokovi kratki, da se svakodnevno vrši pridruživanje, a mi smo Vam baš zbog istog i pisali u protekloj godini – kako ne bismo došli u situaciju da ova izborna komisija ne može sprovesti lokalne izbore – zaključuje se u obavještenju Gradske izborne komisije Bijeljina.

Izvor: SRNA/noviglas.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter