Nevjerovatno! Kriminalci za katedrom: Ubica policajca radio kao nastavnik u Ekonomskoj školi u Brčkom!


Nevjerovatno! Kriminalci za katedrom: Ubica policajca radio kao nastavnik u Ekonomskoj školi u Brčkom!

Učenica Ekonomske škole u Brčkom prijavila je nastavnika razredne nastave za uznemiravanje, a policijskom istragom je razotkriveno da je isti profesor ranije osuđivan zbog ubistva policajca i drugih krivičnih djela. Glavni tužilac Zekerija Mujkanović podsjetio je na slučaj iz 2006. kada je zbog bludnih radnji nad maloljetnicama osuđen pedagog Pete osnovne škole, koji je i pored toga što je od ranije bio poznat po takvim radnjama, ipak zaposlen da radi sa djecom

Policija Brčko distrikta BiH krajem prošle godine zaprimila je prijavu da je nastavnik razredne nastave u Ekonomskoj školi u Brčkom uznemiravao učenicu. Za Žurnal su potvrdili da su o svemu obavijestili i dežurnog tužioca koji se izjasnio da u navedenim radnjama nema elemenata krivičnog djela.

Međutim, policijskom istragom koja je uslijedila otkriće se šokantniji podaci, odnosno da je isti nastavnik ranije osuđivan zbog ubistva policajca i drugih krivičnih djela. 

„S obzirom da je prijavljeni profesor razredne nastave ranije obrađivan od Policije Brčko distrikta BiH, nastavilo se sa provjerama na utvrđivanju kako je takvo lice zaposleno u školi i kako je uopšte uključeno u nastavni proces“, odgovorili su za Žurnal iz Policije Brčko distrikta BiH.

Foto: Odgovor Policije Brčko distrikta BiH 

Daljim provjerama utvrdili su da je ovaj profesor angažovan po ugovoru o djelu zaključenim sa Odjeljenjem za obrazovanjem Vlade Brčko distrikta BiH. U ovakvim slučajevima kandidati ne dostavljaju uvjerenje iz kaznene evidencije, nego uvjerenje da se protiv njih ne vodi kazneni postupak.

Iz Policije Brčko distrikta BiH za Žurnal kažu da su i ove činjenice prezentirali dežurnom tužitelju koji se opet izjasnio da u navedenim postupcima nema elemenata krivičnog djela.

Ovaj problem iznesen je i na posljednjoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH na kojoj je glavni tužilac Zekerija Mujkanović predstavio izvještaj o radu tužilaštva. Odgovarao je i na poslanička pitanja od kojih su se neka odnosila upravo na slučaj nastavnika Ekonomske škole. 

Zastupnica Ina Pamukčić pojasnila je da se ovaj slučaj spominje u izvještaju koji su dobili na skupštinskoj komisiji za praćenje rada nad policijom, a da je sve pokrenuto nakon 6. maja kada je maloljetni učenik ubio osmero vršnjaka i čuvara u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu. Naime, radi se o izvještaju Policije Brčko distrikta BiH u kojem oni ukazuju na nedostatke zaključka kojim je Vlada Brčko distrikta BiH, nakon dešavanja u Beogradu, zadužila Odjeljenje za obrazovanje da sa određenim organima javne uprave i institucijama formiraju organ koji će raditi na preventivnom suzbijanju društveno neprihvatljivih postupaka. 

U ovom policijskom izvještaju, koji je Žurnal dobio na uvid, slučaj sa nastavnikom iz Ekonomske škole, te još jedan slučaj seksualnog uznemiravanja u JU Poljoprivredna i medicinska škola navedeni su kao ilustracija trenutnih problema vezanih za ranu detekciju negativnih pojava u školama, a u kojima je izostala adekvatna reakcija nadležnih organa.

Foto: Izvještaj policije u kojem su naveli dva primjera uznemiravanja na koja nije bilo adekvatnog odgovora nadležnih

Iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH su za Žurnal potvrdili da je dežurni tužilac u momentu kada je dostavljena prijava procijenio da okolnosti koje su prijavljene ne predstavljaju krivično djelo i da je o tome informisao policiju.

„S druge strane, Tužilaštvo je formiralo predmet u odnosu na uznemiravanje učenica Poljoprivredne i medicinske škole u kojem predmetu se intenzivno preduzimaju mjere i radnje u pravcu donošenja pravilne i zakonite tužilačke odluke“, kažu iz Tužilaštva.

Dalje navode da se Tužilaštvo jeste bavilo provjerama angažiranja nastavnog osoblja po osnovu privremenih i povremenih poslova, a što je bila opća tema predmetne skupštinske diskusije, ali da su utvrdili da u  radnjama odgovornih osoba Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH nema elemenata niti jednog krivičnog djela.

Iako se za skupštinskom govornicom glavni tužilac Mujkanović nije mogao sjetiti slučaja sa nastavnikom iz Ekonomske škole, spomenuo je sličan primjer sa pedagogom iz Pete osnovne škole, kojem su dokazali krivicu i osuđen je. Podsjetimo da se radi o slučaju iz 2006. kada je pred Osnovnim sudom u Brčkom Dževad Kablarević osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog bludnih radnji koje je izvršio nad nekoliko djevojčica. 

„Niko se nakon toga nije zapitao kako je zaposlen. Kako je došao u priliku da radi kao pedagog čovjek koji je također bio osuđivan i opće poznat po takvim radnjama“, zapitao je Mujkanović, te dodao da "neće izlaziti iz nadležnosti Tužilaštva". 

Nažalost, niko se ni u slučaju nastavnika iz Ekonomske škole nije zapitao kako je zaposlen. Iz Ekonomske škole nisu nam odgovorili na upit da li im je bilo poznato koga zapošljavaju. 

I dok se s ovim ne bavi Tužilaštvo, ali očito ni druge institucije, osuđivani nastavnik koji je inače s područja Zeničko-dobojskog kantona, tvrde izvori Žurnala, samoinicijativno je raskinuo ugovor o djelu i navodno je napustio Brčko. 

Piše: Z. Đelilović
Foto naslovna: JU Ekonomska škola Brčko
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter