Nevjerovatne ludosti nas čekaju u budućnosti? Amazon će nas špijunirati preko robota-usisivača


Nevjerovatne ludosti nas čekaju u budućnosti? Amazon će nas špijunirati preko robota-usisivača

Prema pisanju američkih medija, Amazon je za 1,7 milijardi dolara kupio kompaniju za robotske usisivače Aj-robot. Time će internet gigant dodatno ojačati prisustvo u potrošačkoj robotici, nakon što je prošle godine predstavio kućnog robota sa imenom „Astro“. Prema pisanju Verdža, model „rumba J7“ Aj-robota ima prednju kameru podržanu veštačkom inteligencijom koja može da identifikuje objekte u domu.

Iz perspektive pametnog doma, čini se da je jasno da Amazon želi Aj-robota zbog mapa koje generiše kako bi stekao duboko razumevanje naših domova.

Kompanija za usisivače, zato, ima detaljno znanje o planovima naših domova i, što je najvažnije, o tome kako se oni menjaju, prenosi Verdž.

Aj-robot zna gde je kuhinja, koje su sobe za decu, gde je sofa (i koliko je nova), i da li ste nedavno pretvorili gostinsku sobu u dečju.

Takva vrsta podataka je digitalno zlato za kompaniju čija je primarna svrha da nam proda više stvari.

Mnogi su zato zabrinuti zbog implikacija na privatnost, kao što je to bio slučaj i kada je predstavljen robot „Astro“.

Ljudi žele da kućna automatizacija radi bolje, ali ne žele da se odreknu intimnih detalja radi veće udobnosti, piše Verdž.

To je zagonetka u celom svetu tehnologije, ali je u našim domovima mnogo ličnija.

Amazonova istorija deljenja podataka sa policijskim upravama preko podružnice Ring, u kombinaciji sa pametnim zvučnicima Eho i sada temeljnim poznavanjem nacrta planova domova, daje prilično potpunu sliku svakodnevnog života.  

Svaki od Aj-robotovih „rumba“ usisivača kreće se po kućama više puta nedeljno, mapirajući prostorije iznova i iznova.

Na najnoviji model, J7, Aj-robot je dodao kameru sa prednje strane, sa pogonom koji pokreće veštačka inteligencija, koja je detektovala više od 43 miliona objekata u domovima.

Drugi modeli imaju kameru niske rezolucije koja je zbog navigacije usmerena ka plafonu.

Sve to čini verovatnim da se kupovina ne odnosi na robotiku, jer da je to ono što je Amazon želeo, kupio bi kompaniju Aj-robot pre mnogo godina, prenosi Verdž.

Umesto toga, verovatno je kupio kompaniju za relativno mali novac, jer je Aj-robot prijavio pad prihoda od 30 odsto zbog sve veće konkurencije, ne bi li dobio detaljan pogled u naše domove. Zašto? Jer poznavanje plana našeg doma pruža kontekst.

A u pametnom domu, u kojem Amazon igra veliku ulogu, kontekst je kralj, zaključuje Verdž.

Foto naslovna: AP/tanjug.rs/Amazon će nas špijunirati robot-usisivačima
Izvor: rts.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter