Nevjerovatna priča - Osmogodišnjak bježao od Boko Harama, u skloništu naučio da igra šah i postao šampion

Nevjerovatna priča - Osmogodišnjak bježao od Boko Harama, u skloništu naučio da igra šah i postao šampion

Tanitoluva Adevumi ili prosto Tani je osvojio američko prvenstvo države Nju Jork u šahu za svoj uzrast, prenosi Vašington Post.

Mladić i učenik trećeg razreda je osvojio pomenuto prvenstvo bez ijednog poraza, iako šah igra maltene tek godinu dana.

Dječak i njegova porodica su prethodne dvije godine proveli u skloništu za beskućnike pošto su izbjegli iz svoje zemlje Nigerije zbog masovnog ubijanja hrišćana, kakva je i porodica Adevumi, od strane ekstremističke organizacije Boko Harem.

Tanijeva porodica je emigrirala u SAD, godinu dana kasnije dječak je počeo da pohađa školu sa svojim uzrastom da bi jedan od njegovih učitelja, Rasel Makofski učlanio dječaka u šah klub koji je i sam držao.

Naravno pojavilo se pitanje finansija i plaćanje mentorisanja u istoj školi na šta je Rasel samo odmahnuo rukom.

"Tani je nevjerovatan. Samo za godinu dana igranja je dostigao ovako visok nivo, uspeo se uz planinu i postao najbolji od najboljih bez ikakvih ekonomskih mogućnosti porodice da ga vode na privatne časove. Ovo nikada nisam vidio", izjavio je Makofski za "Nju Jork Tajms".

Svake noći bi se maleni osmogodišnjak pripremao za partije šaha na podu svog skloništa, sada se priprema za nacionalno prvenstvo, ali uskoro u novom domu!

Pomenuti učitelj je postavio Tanijevu priču na GoFundMe stranicu, stranica je uspjela da prikupi preko 200 hiljada dolara za dječaka tako da će Tani uskoro imati novo mjesto za maštanje o ispunjenju svog sna o postajanju najmlađeg majstora u šahu na svijetu!

 

Izvor: Sportske.net