Nepoznati autor: Možemo li nešto naučiti iz istorije ili će nam se ona ponoviti? (Foto)


Nepoznati autor: Možemo li nešto naučiti iz istorije ili će nam se ona ponoviti? (Foto)

Ako niste jedan od ispranih polumozgova kojima je vrhunac postojanja "Ljubav je na selu" i "Krv nije voda", barem ste se jednom u životu zapitali kako je jedna vlada - ona Hitlerova - uspjela uvjeriti gotovo čitavi narod u bezvrijednost milijuna ljudi i popločiti put prema varšavskom getu, logoru u Dachau, Auschwitzu, Holokaustu... 

Kako su uspjeli okrenuti jedne građane svoje zemlje protiv drugih do te mjere da su mučenje i ubojstvo postali najnormalnija stvar?

Na ta pitanja odgovaraju William L. Shirer u svojoj knjizi "Uspon i pad Trećeg Reicha: povijest nacističke Njemačke" i Ron Rosembaum u knjizi "Objašnjavajući Hitlera: potraga za izvorima njegova zla", dvije povijesno-socijalne analize.

Stvar nije prošla preko noći. Prethodili su joj propagandni materijali poput knjiga, filmova pa čak i crtića u kojima su Židovi prikazivani kao pokvareni zlikovci velikih nosova, pohlepni za novcem i spremni na razne podlosti i gadarije kako bi se dokopali bogatstva.

*Današnja verzija demonizacije je naglašavanje da je poštovanje mjera izraz moralnosti, a oni koji ih ne poštuju su "sebični širitelji zaraze", "bioteroristi", "ubojice baka i djedova" koje treba kazniti, zatvoriti, uskratiti im medicinske usluge...

U sljedećoj propagandnoj fazi je estetikom opsjednuti Hitler - zanimljivo - prozvao Židove odgovornima za širenje prljavštine i zaraze.

*Danas su to oni koji čine svetogrđe dovođenja mjera u pitanje, jer za njihovu neefikanost NIKADA nije odgovorna vlast. To su uvijek i bez iznimke "neodgovorni građani", neovisno o kriterijima (ne)odgovornosti ili broju neodgovornih.

Oni koji nisu bespogovorno i bez iznimke pristali na provođenje Adolfovih mjera čišćenja društva bombardirani su uvijek jednom te istom mantrom: "To je za vašu sigurnost". 
*Zvuči poznato?

I struka je imala svoju ulogu: diplomirani inženjeri su izgradili plinske komore, a plin kojom su trovana djeca dizajnirali učeni kemičari. Josef Mengele (poznat i kao Anđeo Smrti), odgovoran za provođenje nekih od najdemonskijih eksperimenata nad zarobljenicima bio je liječnik.

*Stručnjaci koji nisu išli niz dlaku, poput dr. Viktora Frankla ili dr. Ruth Westheimer, bili su ondašnja verzija "falš znanstvenika koji šire lažne vijesti". Bogu hvala, oboje su preživjeli nacističke logore i dobili priliku dati nam iz prve ruke uvid o tim vremenima kako se ona ne bi ponovila. Mnogi stručnjaci i intelektualci nisu bili te sreće.

Hitler je uspio stvoriti društvo u kojem su strah od drugačijih i posluh sistemu postali - vrline. Društvo u kojem nisu bili potrebni vojnici Wermachta na ulicama, već su se s "nepodobnima" često obračunali obični civili.

*S današnjim danom imamo ubojstva zbog nepoštivanja mjera u SAD-u, Kanadi, na Filipinima, u Albaniji i u Nigeriji. U Hrvatskoj je zbog "neispravnog nošenja maske" jučer u tramvaju fizički napadnut umirovljenik - od drugog, "odgovornog" umirovljenika.

Rezultat Hitlerovih mjera za borbu protiv "širitelja zaraze" znamo: preko šest milijuna mrtvih Židova, još 50-56 milijuna mrtvih u borbi protiv njegovog režima te 19-28 milijuna mrtvih zbog bolesti i/ili gladi uzrokovanih ratom.

Jesmo li spremni i sposobni učiti od povijesti? Ili je neminovno da će se ona ponoviti?

Piše: Nepoznati autor
Foto naslovna: Ilustracija/Aušvic/EPA
Izvor: facebook.com/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter