Nepoželjna istina: Mi se ne bojimo odgovornosti za laž koju iznesemo, nego odgovornosti za istinu koju iznesemo!


Nepoželjna istina: Mi se ne bojimo odgovornosti za laž koju iznesemo, nego odgovornosti za istinu koju iznesemo!

Dodik stvara atmosferu za linč novinara. Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić poručio je danas da je u Republici Srpskoj stvorena atmosfera linča i da se usvajanjem izmjena Krivičnog zakonika i provođenjem kriminalitacije klevete stvaraju pretpostavke za oduzimanje opreme po redakcijama i zatvaranje medija.

Vukelić je na konferenciji za novinare organizovanoj ispred Palate Republike podsjetio da je predsjednik RS Milorad Dodik novinare juče nazvao spodobama, ističući da se novinari nikada ne trebaju tako ophoditi prema Miloradu Dodiku.

“Ako se bilo kojem novinaru u ovoj zemlji, bilo kojem aktivisti ili bilo kojem kritičaru nešto desi i ukoliko nekome padne dlaka sa glave, mi ćemo za to direktno odgovornim smatrati Milorada Dodika i ministra unutrašnjih poslova Sinišu Karana. Ovo je stvarno otišlo predaleko, a kada pređete granicu, više nema granica i sve je dozvoljeno. Ovdje novinari strahuju za svoje živote”, rekao je Vukelić.

Prema njegovim riječima, novinari i aktivisti su predstavljeni kao novi neprijatelji u Republici Srpskoj, a novinari su postali meta za bilo kojeg građanina i bilo koga ko vjeruje u ideologiju koju je vlast stvorila.

“Mi se ne bojimo odgovornosti za ono loše što napišemo, mi se bojimo da ćemo odgovarati za istinu koju iznesemo”, istakao je Vukelić.

On je podsjetio da je desetine zahtjeva poslano sa raznih adresa da se povuče nacrt zakona.

“Ovo je bitka svih građana. Porazno je da akademska zajednica nema javni stav. Oni su se sakrili iza svojih katedri. Mali je broj ljudi koji je protiv ovoga. Sve kolege koji su za ovo trebaju to javno reći”, istakao je Vukelić.

On je izrazio nadu da će novinare predsjednici skupštinskih poslaničkih klubova pozvati na sastanak, ako u međuvremenu ne bude povučen sporni zakon iz parlamentarne procedure.

Vukelić je rekao da su i protesti jedna od otvorenih mogućnosti, te da mu nije jasno zašto se o svemu ne oglašava akademska zajednica.

Novinar Euroblica i Srpska info Nikola Morača kome su nepoznati vandali oštetili automobil istakao je da osjeća ugroženost porodice, a to su troje djece i supruga.

“Pozadina je od ovog što se dešava sa mnom u posljednje vrijeme do najavljenih izmjena Krivičnog zakonika. U policiji su rekli da će učiniti sve. Ulična rasvjeta je radila, jasno se vidjelo da taj ko je to radio nije mario ni za kamere. Sad je ovo prešlo u novu dimenziju”, rekao je Morača i dodao da je policija obavila uviđaj.

U vandalskom napadu oštećen je i privatni automobil njegovom komšije i urednika portala Buka Aleksandra Trifunovića, kao i dva službena vozila ovog medija.

“Način na koji je to urađeno, radi se o sili, mržnji. Policija je bila vrlo profesionalna, dali su sve od sebe. Ja ne okrivljujem nikog ali je stvorena atmosfera i otvoren je lov na novinare. Mi smo od sistema označeni kao neko ko je spodoba”, rekao je Trifunović.

Dodik okrivio novinare za napad na novinare

Vrlo brzo nakon konferencije ispred Palate Republike održana je i konferencija za novinare u Palati Republike na kojoj je Milorad Dodik rekao da niko od novinara ne smije biti napadnut, ističući da vladajuća koalicija osuđuje uznemiravanje novinara, traži rigoroznu akciju policije i da sve bude što prije rasvijetljeno.

„Ima indicija da su ovi, čiji su automobili, organizovali sve ovo, što bi bilo porazno, ali niko ne treba da se osjeća ugroženim u Srpskoj koja je demokratsko društvo”, rekao je Dodik poslije sastanka vladajuće koalicije.

On je poručio da je koalicija jedinstvena da u izmjenama zakona bude tretirano i pitanje klevete i laži, ističući da to nije upereno protiv bilo kog novinara.

Dodik je istakao i da će RTRS i drugi mediji organizovati panel diskusije na koje će svi biti pozvani, ali da vlast neće odustati od donošenja izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS.

„Nakon usvajanja nacrta obavezno se vodi rasprava. Podržavam da ta rasprava traje 60 dana i da se svi uključe. Za razliku od nekih, ja nikada ne bih stao na stranu onih koji brane laž“, rekao je Dodik.

On je istakao da ne misli da novinarska zajednica stoji iza Vukelića ili bilo koga, kao i da se za ono za što se zalaže najveći dio novinarske zajednice, zalažu i on i vladajuća koalicija.

 „Kada sam govorio o spodobama nisam mislio na novinare, već na one koji su otvorili nekakve portale i pišu o ljudima da su narko mafijaši sa ciljem da zaštite narko mafijaše“, rekao je Dodik.

On je potvrdio i da će ukoliko u predloženoj formi budu usvojene izmjene KZ-a novinari ići u zatvor ako ne plate izrečene novčane kazne, poručujući im “plati majstore”

Piše: Darko Momić
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter